Sök

Tjoffe Sjögren säljer Städarna till Fidelio – “Vi kliver in i något större”

Städarna

Tjoffe Sjögren, grundare av Städarna. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tjoffe Sjögrens bolag Städarna har vuxit snabbt inom hemstädning i Sverige. Nu har de förvärvats av investmentbolaget Fidelio.

Profilen Tjoffe Sjögren var tidig investerare i mobilskalsbolaget Ideal of Sweden och har synts flitigt i media av flera anledningar genom åren. Bland annat genom sitt snabbväxande hemstädningsbolag Städarna, ett bolag som i fjol omsatte 280 miljoner kronor med ett resultat på 23,4 miljoner kronor. 

Vid sidan om dagjobbet har Tjoffe Sjögren också investerat i andra bolag. Bland annat i padelbolaget Techton och Sweden, som också har influencern Joakim Lundell på ägarlistan. 

Sin exit i Ideal of Sweden gjorde Tjoffe Sjögren när Altor klev in som ny majoritetsägare i en miljardaffär 2020. 

Nu verkar han ha gjort ytterligare en storaffär.

Handlingar från konkurrensverket avslöjar nämligen att investmentbolaget Fidelio, som stöttas av bland annat Fredrik Lundbergs dotter Katarina Martinsson och Patrik Brummer, har förvärvat Städarna-koncernen.

“Fidelio Capital II AB har den 11 augusti 2022 anmält förvärv av ensam kontroll 
över Städarna Sverige AB”, går det att läsa i handlingarna.

När Breakit når representanter för Fidelio och Tjoffe Sjögren själv så bekräftar de affären. Några finansiella detaljer vill de två parterna inte avslöja. Grundaren menar däremot att de fortfarande kommer att vara delägare i bolaget framåt.

“Jag ser det inte som att vi säljer utan det handlar snarare att vi kliver in i något större. Vi fortsätter förändra branschen tillsammans med likasinnade”, skriver Tjoffe Sjögren i ett mejl och fortsätter:

“Jag och mina tre partners, Ulrik Holman, Lukaz Berg och Filip Printzell, är fortsatt med på resan. Vi har varit sjukt kräsna kring vem vi vill jobba med, och rent tekniskt så återinvesterar vi i bolaget. Resan har bara börjat.”

Vad är din roll nu?

“Jag har under de senaste åren gått över till en mer strategisk roll inom koncernen. Under 2022 har vår tidigare vice vd Lukaz Berg tagit över som koncernchef. En roll som han i praktiken axlat de två senaste åren men det var först i våras som vi genomförde förändringen fullt ut.”

”Städarna är ett vinnande bolag i en spännande och viktig framtidsbransch som hjälper människor till en enklare vardag. Städarna kommer att ingå i samma bolagsgrupp som bland annat Hemfrid och som långsiktig huvudägare ser vi fram emot att stötta bolagen på dess fortsatta tillväxtresor.”

För drygt ett år sedan förvärvade Fidelio majoriteten av Städarnas konkurrent Hemfrid. Tjoffe Sjögren har tidigare sagt att Städarna varit tvåa bakom jätten Hemfrid, vilket alltså skulle innebära att de två största svenska bolagen nu får gemensam ägare.

Hampus Tunhammar, director på Fidelio, säger i en kommentar till Breakit att städarna framöver kommer att ingå i samma grupp som deras tidigare förvärv.

”Städarna är ett vinnande bolag i en spännande och viktig framtidsbransch som hjälper människor till en enklare vardag. Städarna kommer att ingå i samma bolagsgrupp som bland annat Hemfrid och som långsiktig huvudägare ser vi fram emot att stötta bolagen på dess fortsatta tillväxtresor.”

Han förtydligar också att Fidelio förvärvar hela städarna, men att grundarna "förblir stora ägare i den gemensamma gruppen" och att de fortsätter vara aktiva i bolaget.

Konkurrensverket har granskat affären och valt att lämna den utan åtgärder.

Under 2021 omsatte städarna 280,7 miljoner kronor med ett resultat på 23,4 miljoner kronor. Som en jämförelse omsatte Hemfrid 730 miljoner kronor under 2020, då med ett resultat på 53,6 miljoner kronor.

Läs mer