Sök

Bygger en sköld mot ansiktssmuts – fick in mer pengar än han ville

Draknästet
Sara Wimmercranz och Henrik Bigelius. Foto: Tamas Harkany /ITV/Svt/Draknästet Säsong 2/Press/Montage.

Sara Wimmercranz och Henrik Bigelius. Foto: Tamas Harkany /ITV/Svt/Draknästet Säsong 2/Press/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Från att ha kämpat under pandemin till att plocka in betydligt mer kapital än hoppats på i Svt:s Draknästet.

Bigelius Skincare har efter flera tuffa år fått medvind – men grundaren och vd:n Henrik Bigelius är inte fri från huvudbry.

“Jag blir rätt utspädd nu när jag tar in pengar”, säger han till Breakit.

Närmare två veckor har gått sedan Henrik Bigelius syntes i Svt:s Draknästet. 

“Det är helt galet hur mycket som har hänt”, säger han till Breakit om den korta tiden som passerat.  

“Jag har fått förslag från investerare som jag inte har haft kontakt med innan, ordrar från nya kunder och en hel del spontanansökningar”, säger Henrik Bigelius.

“Jag var lite strategisk i programmet – jag ville ju ha in vissa kompetenser så jag lyfte ju det”, tillägger han. 

Bigelius Skincare, bolaget han presenterade för drakarna, tillverkar och säljer hudvårdsprodukter som även hindrar föroreningar att tränga in i huden. Enkelt förklarat bygger produkterna på kallade second skin teknologi. Huden skyddas genom att produkterna applicerar en hinna som varken syns eller känns, men som blockerar föroreningar i luften från att komma ned i huden. 

Medvind efter tuffa år

Bolaget såg dagens ljus efter att Henrik Bigelius bodde i Kina och själv drabbades av eksem, akne och finnar på grund av dålig luft, vilket Breakit berättat om tidigare. 

Verksamheten var på väg att ta fart när pandemin plötsligt slog till och Bigelius Skincare fick mer eller mindre vänta ut stormen. Nu har vinden vänt. 

“De senaste åren för inte varit kalaskul för mig, och jag vet att sånt hör till när man är entreprenör. Men jag har verkligen längtat efter den här stunden, när man börjar känna att det äntligen blåser lite medvind.”

Han berättar att han ville vara med i Draknästet av flera anledningar. 

“Pengarna i alla ära, men det jag också var ute efter är drakarnas kompetens och nätverk. Jag har haft jättefina investerare fram till i dag och det uppskattar jag något enormt, men jag vill så klart utvidga mitt nätverk och nå kompetenser jag inte har. Och då är Sara och Lena kanon.”

Kravet från Sara Wimmercranz

Sara Wimmercranz och Lena Apler gick in med 500.000 kronor var för fem procent av bolaget vardera. Han fick alltså en miljon kronor i drakkapital för 10 procent av bolaget, vilket värderade Bigelius Skincare till 10 miljoner kronor. Det var en dubbelt så stor investering än han efterfrågade. 

Sara Wimmercranz hade dock ett krav: så snart det går ska produkterna i katalogen vara ekocertifierade. 

Hur har det gått med ekocertifiering?

”Vi håller på med lanseringar på nya marknader i både USA och Asien, så det har fått prioritering.”

”Jag är så himla för en ekocertifiering för att jag såklart vill bidra till en mer hållbar konsumtion, frågan är bara exakt när och hur vi ska göra det. Det är något som diskuteras med investerare.” 

Rudan på väg att stängas

Sedan programmet spelades in har mycket hänt. Bolaget har tågat in på flera marknader där produkterna redan säljs är eller på väg att börja säljas, däribland Sydkorea och en lång rad länder i Europa. 

Hur ser du på riskerna i att aktörer med större muskler utvecklar något liknande? 

“Ganska många varumärken har anti-pollution i sina hudvårdsprodukter. Det unika med oss är att vi har det i alla våra produkter. Klart att någon kan göra samma sak, men då får det ske. Jag har inte muskler betala för patentskydd i hela världen. Det vi kan göra är att försöka växa så fort som möjligt, göra folk medvetna om risker med dålig luft och visa att vi och vår produkt finns”, säger Henrik Bigelius.

I avsnittet berättade du att ni ville få fart på er e-handel. Hur har det gått?

“Den är i gång och vi har kunder som beställer direkt därifrån. Vi har däremot ännu inte hittar rätt kompetens för att jobba heltid med utvecklingen och marknadsföringen av vår e-handel.”

Har ni tagit in mer kapital sedan inspelningen? 

“Vi håller på att stänga en finansieringsrunda nu, där drakarnas investering ingår. Det var fler investerare som hörde av sig under våren, så vi kommer förmodligen att ta in mer kapital än det från Sara och Lena”, säger Henrik Bigelius.

Hur stor rundan blir eller vilka investerare som kliver in vill han inte kommentera. 

“Det jag kan säga är att vi kommer ta i mer pengar än miljonen från drakarna.”

I efterhand har han insett att han värderade bolaget för lågt i Draknästet. 

“Jacob de Geer sa det under inspelningen, att jag har kommit väldigt långt för den värderingen jag hade. Det är lite samma sak som att säga att jag har lagt mig lågt i värderingen”, säger Henrik Bigelius. 

Han fortsätter: 

“Jag blir rätt utspädd nu när jag tar in pengar på grund av värderingen. Samtidigt vill jag ju ta in tillräckligt för att jag ska kunna gå framåt, men utan att behöv lämna ifrån mig för många andelar av bolaget. Det är min största huvudvärk just nu, att vrida och vända på kalkylen.” 

Inga röda siffror

Bolaget omsatte 2 miljoner kronor under förra året och uppskattar att omsättningen i år uppgår till 5 miljoner kronor. Nästa år är målet satt på 15 miljoner kronor. 

Kommer ni nå det? 

“Jag tror verkligen det. Douglas (tysk e-handelsplattform för skönhetsprodukter. Redaktionens anmärkning.) började nyligen sälja våra produkter. Efter att det hände har vi fått kontakt med distributörer i flera andra länder i Europa som vill samarbeta. Just nu är vi i kontakt med fler länder än vad vi har kapacitet att jobba med.”

“Visserligen tappar man mycket marginal på att jobba med olika distributörer, men samtidigt så känner de till de olika marknaderna och har redan upparbetade relationer inom alltifrån traditionell PR till influencers.” 

När blir ni lönsamma?

“I år.”

Kan du säga det med all säkerhet?

“Jo men absolut, vi ska ha svarta siffror i år. Jag är trött på röda siffror även om jag vet att det inte varit direkt vanliga förutsättningar de senaste åren”, säger Henrik Bigelius. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer