Sök

H&M drar i handbromsen – skär ner på techsatsningen

H&Me-handelKläder

Helena Helmersson, vd på H&M och Joel Ankarberg, chef H&M Business Tech. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

H&M har satsat många miljarder på teknik och nya digitala tjänster under de senaste åren.

Men nu börjar ledningen gripa efter bromsspaken.

På onsdagen flaggade ledningen för stora förändringar inom koncernens it-organisation och de fackliga förhandlingarna inleds nu.

H&M Business Tech är namnet på den doldisenhet som ansvarar för i princip allt som har med teknik att göra inom den stora klädkoncernen. Det handlar om drift av e-handelssajterna och olika appar, men även nyutveckling vad gäller exempelvis AI och andra digitala tjänster. 

H&M har investerat tungt inom tech-området under de senaste åren. 

“De pågående satsningarna främst inom tech har påverkat kvartalet med cirka 500 miljoner kronor”, skrev H&M i den senaste rapporten. 

Det handlar alltså om satsningar på flera miljarder på årsbasis. 

Samtidigt är H&M pressat på flera fronter, inte minst på börsen där aktien tappat nästan 39 procent sedan årsskiftet, betydligt mer än index. Sedan en kurstopp våren 2021 på lite över 220 kronor har aktien halverats. Dessutom pekar det mesta på att konsumenthumöret i stora delar av världen håller på att försämras.

Personalen informerades på onsdagen

Och nu blåser det förändringsvindar tvärs igenom H&M:s it-apparat som till stora delar är lokaliserad till Stockholm och som sysselsätter totalt 4000 personer (inklusive konsulter).

På ett internt möte på onsdagen flaggade H&M för att det kommer att ske omfattande förändringar inom funktionen Business Tech, uppger källor för Breakit. 

Det är tidigt i processen och de konkreta beskeden från ledningen var ganska få. Men högst sannolikt kommer omorganisationen att leda till uppsägningar, inte minst i Stockholm där merparten av de anställda inom Business tech har sin bas.

“Det arbetsgivaren kommunicerade igår var att den ser ett behov av viss kompetensväxling och att vissa kan komma att behöva lämna på grund av omorganisationen”, bekräftar Sofia Almbrandt, som är ordförande för den lokala fackklubben Akademikerföreningen, för Breakit. 

Oklart hur många som berörs av neddragningarna

H&M-ledningen gav ingen bedömning om hur många medarbetare som kan komma att beröras. Nu inleds de fackliga förhandlingarna och enligt uppgifter till Breakit är planen att de anställda ska få besked senast under det första kvartalet 2023. 

“Vi sitter i pågående förhandlingar just nu, mellan facken och arbetsgivaren. Därmed är inget helt beslutat ännu. Därför är det svårt att säga hur vi ser på förändringen. Det beror vad detta i slutändan landar i”, säger Sofia Almbrandt. 

Breakit har försökt ställa frågor till Joel Ankarberg som är chef över H&M Business Tech, men inte lyckats. Istället har H&M:s pressavdelning skickat ett skriftligt uttalande i vilket man bekräftar att anställda inom Business Tech kommer att beröras av förändringarna. 

Som vi tidigare har kommunicerat pågår en transformation i alla delar av företaget för att möta kundernas ständigt ökande förväntningar och vi genomför kontinuerligt aktiviteter på hela företaget för att stärka vår konkurrenskraft ytterligare”, inleds uttalandet. 

“Den långvariga effekten av pandemin och osäkerheterna i omvärlden innebär också att vi fortsätter arbetet för att säkerställa att vår verksamhet är flexibel, effektiv och snabb. Som en del i det här arbetet berörs både anställda och konsulter inom funktionen Business Tech”, fortsätter det. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Få tillgång till all vår journalistik – bli medlem på Breakit!

Läs mer