Sök

Svenska drönardrottningen siktar mot nya höjder: "Ökat intresse från hela världen"

GlobheTech

Helena Samsioe, grundare Globhe. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fyller kassan med 20 miljoner.

Helena Samsioe grundade Globhe redan för sex år sen. Bolaget har som affärsidé att samla in data från tusentals drönare över hela världen som sedan kan användas för att förutse olika katastrofer. 

Datan används bland annat för att förutse malariaepidemier, snabbt kunna identifiera barkborreangrepp (som kan förstöra stora skogsarealer) och för att kolla var man kan sätta upp energiparker. Idag har bolaget över 6000 drönarpiloter i 118 länder uppkopplade mot sitt nätverk.

Nu tar Globhe in 20 miljoner kronor i en nyemission som leds av Course Corrected. Även investmentbolaget VEQ och det svenska affärsängelnätverket Sustainable Energy Angels som investerar i företag med innovativa lösningar inom hållbar energiteknik är med på resan.

“Tiden för att agera för planeten är igår”, säger Helena Samsioe i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter: 

“Men för att man ska kunna agera krävs data. Vi har sett ett ökat intresse från aktörer över hela världen vilket betyder att försäljning och vår påverkan ökar.”

Nu är tanken att bolaget ska skala upp. 

“Vi går från en startup till en scaleup och på den resan behöver du kapital, spetskunskap och investerare som delar din mission”, säger Helena Samsioe.

“Jag är glad över att vi har hittat det hos våra amerikanska och nordiska investerare.”

År 2020 omsatte Globhe 5,5 miljoner och gjorde en liten vinst. Förra året sjönk omsättningen till bara 500.000 kronor med en förlust på 6,9 miljoner.

Läs mer