Sök

Uppror på H&M efter nya kontorsordern – 1000 har skrivit på protestlista

H&MkontorArbetsmiljö

Helena Helmersson, vd H&M: Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

H&M inför nya regler och kräver att de anställda återvänder till det fysiska kontoret.

Medarbetare protesterar men ledningen håller fast vid sitt beslut.

“Det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt”, säger klädbolaget.

(I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att cirka 500 anställda har skrivit på listan, ett antal som har växt till nästan 1000 personer några timmar senare)

Den svenska klädjätten presenterade i måndags en ny policy för bolagets kontorsanställda i Sverige. Från den 1 december vill H&M att koncernens tjänstemän i Sverige ska vara på kontoret minst 4 dagar i veckan i snitt. 

Eller vill kanske inte är rätt ord. Kräver. Den fysiska närvaron är nämligen obligatorisk och den har enligt källor till Breakit skapat ett utbrett missnöje internt. De nya reglerna ses av många som bakåtsträvande och missnöjet yttrar sig bland annat i en protestlista på vilken nästan 1000 anställda har satt sin namnteckning, enligt uppgifter som nått Breakit från flera håll. Namnlistan ska ha skapats bara för ett par dagar sedan. 

Börjar gälla om tre månader

Breakit har ställt flera frågor till H&M om de nya reglerna. Bolagets pressavdelning har kommit tillbaka med ett kort skriftligt uttalande som ger upphov till följdfrågor, men dessa vill bolaget inte heller svara på. 

“Vi ser att det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt på arbetsplatsen för att främja gemenskap och kreativitet. Givetvis utvärderar vi vårt arbetssätt löpande och kommer även fortsättningsvis erbjuda utrymme för flexibilitet för våra medarbetare”, hälsar H&M via kommunikationsavdelningen.  

De nya arbetsplatsreglerna börjar som tidigare nämnts om drygt tre månader. Men från den 1 september till slutet av november kommer övergångsregler att gälla och då måste man som tjänsteman på H&M Sverige vara på kontoret tre dagar i veckan.

Övergångsperioden är, enligt Breakits uppgifter, ett resultat av att den lokala fackklubben protesterat mot de nya reglerna och sedan förhandlat fram denna som en kompromiss. Ledningen, med vd Helena Helmersson och ordförande Karl-Johan Persson i spetsen, ville egentligen att de nya reglerna skulle gälla från den 1 september.

Beslut efter pandemin 

Det är många bolag som nu efter pandemin försöker sätta ned foten vad gäller distans- och kontorsarbete. Nyligen blev det känt att amerikanska Apple kräver att de anställda ska komma in på kontoret åtminstone tre dagar i veckan

Andra bolag är mer flexibla. Spotify håller fast vid sin “Working from anywhere”-policy som låter den anställde i samråd med närmaste chef bestämma varifrån uppgifterna ska utföras. Den policyn infördes i början av 2021. 

Jobbar du på H&M och har uppgifter om de nya reglerna eller är anställd på något annat bolag som skapat nya regler vad gäller distans- och kontorsarbete, hör av dig till Breakit på tips@breakit.se 

Läs mer