Sök

Efter Pernilla Nyrenstens chockbesked: här är siffrorna från Revolutionrace

Revolutionracee-handel

Pernilla Nyrensten, grundare och avgående vd Revolutionrace. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

På måndagskvällen kom beskedet att Pernilla Nyrensten lämnar bolaget hon var med att grunda för nio år sedan.

Ett halvt dygn senare kom rapporten som visar att Revolutionrace tillväxttakt bromsat in rejält, särskilt på den svenska marknaden.

Rapporten visar att omsättningen under bolagets fjärde kvartal, som sträcker sig mellan april och juni, uppgick till 318 miljoner kronor, en ökning med 16 procent. Det senare är en rejäl inbromsning från tidigare under räkenskapsåret. I det tredje kvartalet låg tillväxttakten på 50 procent.

"Efterfrågan i Q4 var fortsatt stark, trots makroekonomiska utmaningar med förändrat konsumentbeteende som följd", skriver den avgående vd:n Pernilla Nyrensten i rapporten. 

Noterbart är att Revolutionrace försäljning backade med 7 procent på hemmamarknaden i Sverige och i Finland sjönk omsättningen med 19 procent. Det är fortsatt Tyskland som väger upp. Där ökade omsättningen med 25 procent under kvartalet. 

Bolaget är inte särskilt optimistiskt om de kommande kvartalen: 

“Vi ser att försäljningsvolymer online generellt har minskat och det är sannolikt att även Revolutionrace kan påverkas av detta. Vi förväntar oss därmed att försäljningstillväxten, kortsiktigt, kan komma att dämpas de kommande kvartalen. Under juli 2022 såg vi lägre försäljningstillväxt än det nyligen avslutade kvartalet, dvs Q4 21/22”, skriver Pernilla Nyrensten i rapporten. 

Rörelseresultatet landade på 73 miljoner kronor, motsvarande en marginal om 21,3 procent. Det senare var en nedgång från nästan 24 procent motsvarande period föregående år. 

“Med minskad köpkraft hos konsumenter, bland annat till följd av stigande inflation ökar kostnaden på digital marknadsföring, vilket kan komma att påverka vår marginal kortsiktigt", skriver Pernilla Nyrensten i sitt vd-ord. 

En annan datapunkt från rapporten är att varulagret i slutet av perioden hade ett värde på 442 miljoner kronor, en ökning med nästan 300 miljoner från motsvarande tidpunkt ifjol. 

Strax innan Revolutionrace börsnoterades träffade vi Pernilla Nyrensten i Borås. Då berättade hon om resan från garaget till börsgolvet, och avslöjade var hon och Jarno Vanhatapio fått sitt grit ifrån. Läs hela intervjun här.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Psst! Vill du träffa och lyssna på Pernilla Nyrensten i ett personligt, exklusivt samtal? Breakit har bjudit in henne till Scale-up day i Göteborg. Säkra din plats här!

Läs mer