Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter monsterförlusten – Kavall stänger i Finland

Robin Rendahl, John Tengberg och Peter Simon, grundare Kavall. Foto: Press

Last mile-bolaget Kavall, som gjorde en storförlust i fjol, lägger verksamheten i Finland på is.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Problemen har kommit ifatt snabbväxaren Kavall. Enligt en källa ska verksamheten i Finland slås igen och anställda får gå. Det bekräftas av vd:n John Tengberg.

“Det stämmer. Vi pausar verksamheten tills vidare”, säger han, och ber om att få återkomma med detaljer.

Kavall har precis skickat ut ett mejl till sina finska kunder där de berättar att nedstängningen sker den 23:e augusti.

"Den senaste tidens utveckling på finansmarknaden har tvingat oss, som en startup, att fatta svåra beslut. Efter veckor av övervägande och diskussioner har vi kommit fram till att vi är tvungna att tills vidare avbryta den operativa verksamheten i Helsingfors och Tammerfors", skriver dem.

Hajpade Kavall, som har tagit blixtsnabba leveranser till en helt ny nivå, har dragit investerarnas ögon till sig. Det senaste året har de plockat in runt 225 miljoner kronor och till en värdering på drygt 550 miljoner. Bland investerarna finns riskkapitalbolaget VNV Global, som tidigare investerat i Voi och Avito, Inbox Capital och Bonnier Venture.

Men det första räkenskapsåret, som sträcker sig över åtta månader, visade tunga förluster. Kavall drog in drygt tre miljoner kronor på sina leveranser, och tog en förlust på -28,3 miljoner kronor. Det beror främst på stora kostnader för expansion av tjänsten, som idag finns i Stockholm, Malmö, Göteborg och Oslo.

Tillväxten har haft ett pris. Under våren meddelade de att cirka 15 anställda skulle få gå. De var redan då osäkra på om de skulle finnas kvar i Finland.

Kavall är inte det enda last mile-bolaget med problem. Berlin-baserade Street Fleet, som förser bland annat Gorillas och Delivery Hero med förare, meddelade innan sommaren att de kommer slå igen och avskeda sina drygt 100 förare. Turkiska Getir, en av de första leveransapparna, har sagt att de kommer säga upp mer än 800 av sina 6 000 anställda och Gorillas, som på bara nio månader nådde ett rekord i att nå “unicorn-status”, avskedar 300 personer.

Här kan du läsa mer om last mile-bolagens kris.

Artikeln uppdateras.

Läs mer