Sök

Helt avgörande för batteri-branschen – kan klassas som giftig

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Forskning tyder på att litium hämmar fosterutvecklingen. Nu vill EU agera.

Litium, en viktig mineral för tillverkningen av batterier i allt från elbilar till mobiltelefoner, kan snart bli klassad som hälsofarlig i EU, rapporterar SVT Nyheter

Det är unionens kemikaliemyndighet som vill klassa litium som farlig för människans fortplantning. Forskning tyder nämligen på att mineralen kan hämma fosterutveckling och i sällsynta fall orsaka missbildningar. 

EU-beslutet – om det blir av – skulle innebära strängare krav på hur litium bryts i gruvor såväl som på batterifabriker och återvinningsanläggningar. Allt för att minska risken för att litium läcker ut i naturen. 

”Det är jätteviktigt att det används på rätt sätt, så att det inte kommer ut i miljön så som vi har upplevt med utsläppen av bly eller nu senast PFAS”, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet.

Branscher som är beroende av litium är kritiska till förslaget och har nyligen skrivit ett öppet brev till EU-kommissionen där de hävdar att det saknas vetenskapligt stöd för att klassa metallen som giftig. Dessutom hotas ”Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå tillverkningsmålen för elbilar och batterier”, säger Chris Heron, kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux.

 

Läs mer