KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: ”Han säljer sin själ för en halv miljon kronor”

Forza IkoniaTechNFT

Mikael Pawlo och Patrik Arnesson. Foto: Press

Breakit

Breakit

Forza Ikonia-grundaren och krypto-profilen Patrik Arnesson säljer inte längre bara sitt namn och en del av sitt testamente som NFT:er. Nu säljer han sig själv.
Prislappen?
100 bitar själ för 500 amerikanska dollar per andel.
”När blev Internet en film av Roman Polanski?”, undrar techprofilen Mikael Pawlo, tillika ordförande i Arnessons bolag.


Patrik Patrique Monique Arnesson är kanske mest känd för Breakits läsare som den dynamiske tidigare vd:n för fotbollsapplikationen Forza Football. I dag lägger han mest av sin tid på NFT:er, kryptoapplikationer och en kryptoplattform i Forza Ikonia.

Jag är styrelseordförande för det bolaget, så jag borde veta. Det är emellertid inte detta som denna krönika ska handla om, utan någonting som Arnesson sysslar med utanför sitt dagliga värv. Han har nämligen tänkt göra en NFT av sig själv. Tanken är att NFT-ägarna skall få rätt att välja Arnessons namn och få del av hans testamente med mera.

Det är ju som bekant svårt att vara först med någonting någonsin. Av någon anledning har alltid Frank Zappa eller David Bowie redan tänkt din briljanta tanke, gärna för trettio år sedan eller mer. I det här fallet är det David Bowie som hunnit före Patrik Arnesson.

Bowie gjorde med hjälp av Prudential Insurance Company redan 1997 någonting som kallas för Bowie Bonds. David Bowie tog hjälp av en briljant bankir som heter David Pullman för att konstruera en obligation (bond) som gav rätt till utdelning av hela David Bowies gamla låtkatalog och även framtida upphovs- och förlagsrättigheter samt intäkter från spelningar. Det inkluderade låtskatter som Ziggy Stardust, Heroes och lämpligt nog även The Man Who Sold the World. Bowie lekte gärna med sin egen persona och dök upp i många lyckade och något mindre lyckat utförande. Patrik Patrique Monique Arnesson är inte långt efter och har flyttat till Ibiza där han inte bara uppgraderat sin garderob utan även sina förnamn.

Arnesson hakade direkt på och erbjöd sin själ till fast pris, 100 bitar av själen för 500 USD per andel

Nu tänker han emellertid ta steget längre än Bowie. Arnesson tänker inte bara sälja sig själv. Efter en diskussion på en mejinglista fick Arnesson frågan av foodtech-entreprenören och tillika den gamle Voxbiblia-grundaren Johan Jörgensen: ”ingår din själ i dealen eller är det bara dina jordiska tillgångar som fördelas vid testament-eventet?”

Arnesson hakade direkt på och erbjöd sin själ till fast pris, 100 bitar av själen för 500 USD per andel. Nu kan man som någon av listdeltagarna konstaterade kräva en viss tro på åtminstone någon typ av spagettimonster för att själen skall representera ett faktiskt värde och inte bara vara en ny variant på att ”sälja stjärnor”.

Jag skickar ett meddelande till Johan Jörgensen för att begära hans tillåtelse att citera honom till den här krönikan. Han svarar snabbt att poängen är att även om någon gladeligen säljer sin själ för en hundralapp, så kanske det kommer en dag då han vill ha den tillbaka. För så har den mänskliga utvecklingskurvan sett ut. Eller också köper du din fiendes själ?

Ziggy Stardust hade nog gillat det, men kanske inte David Bowie

Det här ställer onekligen en del intressanta frågor. En NFT är egentligen ett smart kontrakt som kan designas lite hursomhelst. Det finns inget egentligt problem med att knyta den till exempelvis ett testamente, även om det senare har vissa formkrav och det kan uppstå stökiga situationer vid bodelningen avseende ändrade testamenten och laglotter och dylikt om man skall göra detta i större skala. För Arnessons situation torde det dock vara ett mindre problem.

David Bowies optioner hade en begränsad löptid. De upphörde efter 10 år. Bowie använde pengarna han fick in till att köpa loss inspelningar från en tidigare manager. Arnesson har tänkt annorlunda och avser ta konceptet hela vägen till graven. Ziggy Stardust hade nog gillat det, men kanske inte David Bowie.

Jörgensen skriver om försäljningen av själen: ”fast man vill inte ha en del av den – man vill ha hela själen. Så att man kan styra över den”.

När blev Internet en film av Roman Polanski?

Vi får hoppas att Arnessons själ går ett bättre öde till mötes än Johann Fausts.

You’re face to face with the man who sold the world.

 

MIKAEL PAWLO
Head of Growth, Bokio

Läs mer