Sök

Jättetillväxt i Voi – men förlusten dubbleras (!)

Voi

Vd:n och medgrundaren Fredrik Hjelm

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Både omsättningen och förlusterna ökade rejält i Voi under 2021. Detta visar bolagets årsredovisning som Breakit har tagit del av.

Stockholmsbaserade Voi är en av de allra största aktörerna på elsparkcykel-marknaden. Bolaget har sedan starten 2018 tagit in miljardbelopp i riskkapital för att i slutändan kunna stå som en av vinnarna på den snabbväxande marknaden. Den senaste rundan stängdes i december. Då låg Vois värdering på 1 miljard dollar och nådde därmed en unicorn-värdering (men har sedan dess skrivits ner med 31 procent av storägaren VNV).

Nettoomsättningen 2021 landade på 927 miljoner kronor, vilket är en 140 procentig ökning från förra året då den var 387 miljoner kronor. Siffrorna kan jämföras med 2020 då Vois tillväxt endast blev 22 procent, vilket då beskrevs som ett “krisår”. 

Bakom tillväxten finns bland annat en tredubbling av antalet genomförda åkturer. Under fjolåret genomfördes 61 miljoner åkturer, vilket kan jämföras med 19 miljoner 2020. Tillväxten drivs framförallt ökad expansion och etablering i Tyskland och Storbritannien. 

“Detta utan att någon materiell investering i marknadsföring skett vilket tydligt bekräftar den starka underliggande efterfrågan som finns på koncernens tjänster”, skriver bolaget i årsredovisningen. 

Förlusterna nära miljarden

Samtidigt rusar förlusterna i bolaget. Under 2021 har rörelseförlusten mer än dubblerats under året, 886 miljoner kronor jämfört med 436 miljoner kronor året innan. 

Bakom det negativa resultatet finns en ökning av en rad olika utgiftsposter. Kostnaderna för hantering av e-scootrar har ökat med 170 miljoner kronor, personalkostnaderna har ökat med 247 miljoner kronor och avskrivningarna har ökat med 263 miljoner kronor. 

Framöver räknar bolaget med både ökad tillväxt och lönsamhet. 

“Koncernen fortsätter expandera i Europa dels med utrullning av nya fordonstyper, exempelvis e-cyklar samt med fler e-scootrar på fler marknader. Detta bör resultera i en fortsatt hög omsättningsökning. I takt med att tjänsten blir mer etablerad och att koncernen investerar i högre effektivitet bedöms koncernens bruttomarginaler fortsätta öka”, skriver Voi i årsredovisningen. 

Marknadens dom i år har varit hård mot bolag som prioriterar snabb tillväxt framför vinst och bolag som Klarna, Kry och Nakd har tvingats dra i nödbromsen och säga upp personal. 

Som följd av det meddelade Voi I juni i år  att ett sparpaket skulle genomföras. Detta för att öka lönsamheten i bolaget. Bland annat innebar det att cirka tio procent av tjänsterna på huvudkontoret skulle varslas. 

“Voi är säkra på att tillsammans med dess starka finansiella ställning, så kommer åtgärderna att stärka dess konkurrenskraft som de kommer att kunna dra nytta av de kommande åren. Företaget räknar inte med några nya kapitalanskaffningar inom överskådlig framtid", skrev bolaget i pressmeddelande då. 

Breakit söker Voi-vd:n Fredrik Hjelm.

Läs mer