Sök

Tesla har sålt 75 procent av bitcoin-innehavet under andra kvartalet

TeslaBitcoin

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Elbilstillverkaren Tesla har nu gjort sig av med majoriteten av sitt innehav i bitcoin. Men Elon Musk öppnar för att investera igen i framtiden.

Elon Musk har haft mycket att säga om bitcoin och kryptovalutor genom åren och oftast har det varit i positiva ordalag. Entreprenörens bolag Tesla har också ägt en stor mängd bitcoin efter en första investering i kryptovalutan på 1,5 miljarder dollar i februari 2021.

Under ett period accepterade Tesla även bitcoin som betalning för sina bilar. Men i maj förra året meddelade Elon Musk att bolaget skulle sluta ta emot kryptovalutan som betalning. Han hänvisade då till att han oroade sig för bitcoins miljöpåverkan. Samtidigt uppgav Elon Musk att Tesla inte skulle sälja sitt innehav i bitcoin.

Men nu har Teslas bitcoin-innehav minskat betydligt. Skriver flera medier, däribland BBC, som hänvisar till bolagets senaste kvartalsrapport. Där framgår det att Tesla har sålt 75 procent av sina Bitcoin.

Bolaget hade bitcoin för 1,26 miljarder dollar i mars men har nu efter avyttringen 218 miljoner dollar kvar. Det framgår av kvartalsrapporten.

"Anledningen till att vi sålde en stor del av vårt bitcoininnehav var att vi var osäkra på när de kinesiska nedstängningarna skulle upphöra, så det var viktigt för oss att maximera vår likviditet. Detta bör inte tas som någon dom över bitcoin", sade vd Elon Musk i samband med rapportpresentationen och uppgav också att de kan köpa igen i framtiden.

Försäljningen ska ha inbringat 936 miljoner dollar i traditionella valutor.

Finanschefen Zachary Kirkhorn och Musk bekräftade att Tesla inte hade sålt några av sina dogecoin.

Tesla sålde tidigare 10 procent av sina bitcoin i mars, detta för att "bevisa likviditeten hos bitcoin som ett alternativ till att hålla kontanter i balansräkningen", sade Musk då. De gjorde en nettovinst om 128 miljoner dollar vid tillfället.

Tesla var i januari ett av de största företagen som ägde bitcoin efter att de hade köpt för 1,5 miljarder dollar. Bolaget hade då även planer på att acceptera valutan som betalning, den planen har senare skrotats.
 

Läs mer