Sök

Snabb tillväxt och stora förluster för varslande Memmo – som har ny stor runda på gång

Memmoriskkapital

Grundarna Gustav Lundberg Toresson och Tobias Bengtsdahl

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Nyligen tvingades Memmo till säga upp runt 40 procent av sina anställda. Nu har årsredovisningen för 2021 trillat in till Bolagsverket med färska siffror.

Där framgår det också att bolaget nu är ute och söker cash.

“Under juni 2022 pågår en omfattande nyanskaffning av kapital”, skriver bolaget.

Memmo har byggt en tjänst som gör det möjligt för kändisar att ta betalt för att skicka videohälsningar till både privatpersoner och företag. Genom att plocka in hundratals miljoner i riskkapital har bolaget kunna växa snabbt och ta stora marknadsandelar från 

Som många andra bolag som har prioriterat hög tillväxt framför lönsamhet har Memmo stött på rejäla problem under 2022. 

I juni kunde Breakit avslöja att Memmo tvingades till ett stort sparpaket, där bolaget bland annat skulle göra sig av med cirka 40 procent av personalstyrkan. 

“Det är helt enkelt så att marknadens förväntningar och marknadssentimentet har förändrats på bara sju månader eller så – från att man har velat se hög tillväxt till att nu ha fokus på att snabbare nå breakeven och lönsamhet”, sa medgrundaren och vd:n Tobias Bengtsdahl till Breakit då.

Årsredovisningen som nu har kommit in till Bolagsverket bekräftar nu den av bolaget som mycket snabbväxande men med en väldigt hög förbränningstakt. 

Nettoomsättningen för 2021 uppgår till 69 miljoner kronor, samtidigt som att rörelseförlusten uppgår till 84 miljoner kronor. 

Detta innebär en rejäl ökning av båda poster, som landade på 7 miljoner kronor respektive 16 miljoner kronor 2020. 

I kassan fanns cirka 96 miljoner kronor vid årets start. I en not i årsredovisningen uppger Memmo att de just nu är ute och gör en “omfattande nyanskaffning av kapital”. Att göra rundan är en förutsättning för att kunna fortsätta driva bolaget enligt budgeten för resten av året.  

Grundaren inte med på ägarlistan

Bolaget presenterar också sina ägarförhållanden i rapporten. Fyra olika aktörer nämns: Left Lane Capital, Lugard Road Capital, LCG Growth och Tobias Bengtsdahl.

En som inte finns med på listan av de större ägarna är grundaren och tidigare vd:n Gustav Lundberg Toresson. Under hösten 2021 lämnade den tidigare vd:n sin post under tystnad. 

“Efter två fantastiska år så bestämde jag mig för en tid sedan att lämna över vd-rollen till Tobias (Bengtsdahl) när bolaget går in i nästa tillväxtfas. Jag kommer att fortsätta som rådgivare och ser fram emot att se bolaget blomstra medan jag kommer fokusera på nya utmaningar. Jag är kvar som delägare i bolaget. På grund av så kallad vesting har jag returnerat merparten av mina aktier till bolaget gratis", sa Gustav Lundberg Toresson till Breakit i december.

Läs mer