Donna Hanafi: "Jag låter ingen, eller inget, stoppa mig"

Tictail17 frågor

Donna Hanafi, chef för kundupplevelsen och kundinsikt på Tictail. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Till vardags är hon upplevelsechef på e-handelsplattformen Tictail - men den här helgen är det Donna Hanafis tur att bli personlig i Breakits 17 frågor.

Varje vecka får du lära känna en svensk techprofil på ett mer personligt plan. Donna Hanafi är chef för kundupplevelsen och kundinsikt på e-handelsplattformen Tictail. Hon älskar att segelflyga och vill gärna lyssna på hiphop med affärsmannen Ben Horowitz.

1. Vad sysslar du med?
“Jag är chef för kundupplevelsen och kundinsikt på Tictail. Vilket innebär att jag spenderar majoriteten av mina dagar med att tänka på användare. Hur ser deras behov ut och hur kan vi se till att vi utvecklar saker som förhöjer deras upplevelse av vår produkt. Jag är också ordförande för programmet Digital Data Strategist på utbildningsbolaget Hyper Island och sitter i styrelsen för mentorskapsprogrammet Pepp. Mina röda tråd är människor. Jag har ett enormt fokus på användare och det fokuset ter sig på lite olika sätt beroende på vilket sammanhang jag befinner mig i”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
Jag älskar det jag gör men jag har på senare tid också upptäckt att jag tycker att det är väldigt kul att föreläsa och har en hemlig dröm om att bli lärare. Att se och få hjälpa människor att utvecklas är en av de mest tillfredsställande sakerna jag vet. Men om jag inte hade jobbat med teknik och startups så hade jag definitivt blivit koreograf. Jag blir en bättre och lyckligare människa efter att jag har dansat, men numera är jag bara en avdankad dansare.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
“Att vi ska komma längre med cancerforskningen. Faktumet att vi inte har kommit längre gör mig matt. Sedan ser jag fram emot innovationer som underlättar vardagen för diabetiker, även om jag inte själv har diabetes. Det finns så mycket innovation inom vården som jag verkligen skulle vilja se göra framsteg. Om jag får vara lite oseriös så ser jag också fram emot en app som kan hjälpa mig komma på vad en låt heter om jag bara nynnar på den. Jag skulle använda den hela tiden!”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
“Människor som manipulerar, trycker ner eller dömer andra har jag svårt för. Sen så har jag otroligt svårt för ledare och chefer med dålig självinsikt och som är dåliga på att hantera olika typer av människor. Hur tänker man när man tillsätter en chef som är dålig på att bemöta och hantera människor?”

5. Hur mår du just nu?
“Jag kom precis hem från en kort vistelse i Barcelona där jag hälsat på en av mina bästa vänner, så just nu är jag rätt löjligt lycklig. Året startade på sämsta möjliga sätt när jag fick beskedet att en familjemedlem är sjuk i cancer. Det är otroligt jobbigt men jag börjar äntligen hitta tillbaka till mig själv och min galna livsglädje igen. Sen är jag så pepp över att jag ska till kontoret i New York och jobba ihop med en av våra grundare med en så sjukt spännande sak så att det kittlas inom mig. Men en stadig sinuskurva är nog ett ärligt, korrekt och verklighetsförankrat svar på frågan.”

6. Vad är din största bragd någonsin?
“Att jag lyckats vara omringad av så fantastiska människor. Ingen prestation i världen kan slå det. Sen är mina tre syskonbarn och två kusinbarn min största inspirationskälla. Bara vetskapen om deras existens ger mig energi till att köra på hårdare. När min treåriga systerdotter säger att hon vill flytta in hos mig, eller när något av barnen har ritat en teckning till mig blir jag löjligt glad.”

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?
“Jag är rätt nöjd med att vara mig själv. Men om jag fick välja att få en snabb inblick i den andra personens liv, och sedan återgå till att vara mig själv, så väljer jag den pakistanska utbildningsaktivist och Nobelpristagare Malala eller den egyptiska sångerskan Oum Khaltoum. Jag har alltid velat uppleva Mellanöstern under hennes era.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?
“Svår fråga. Jag är ju en prylnörd och älskar saker som förenklar min vardag. Jag blev till exempel överlycklig när min kompis kom hem med en matberedare och jag insåg hur mycket lättare det blev att hacka mängder av persilja när jag ska göra tabbouleh. Generellt är innovationen internet min bästa vän i alla lägen, och flygplan. Särskilt segelflygplan för att det är så kul. Om någon i min släkt i Egypten hade fått frågan hade svaret lätt varit telefonen. Truecaller används numera som ett verb där och det faktum att man kan ha flera simkort i en mobil tycker de är fantastiskt.

9. När är du som mest produktiv?
“När jag är glad och är tillsammans med människor som jag tycker är grymma och roliga. Jag har också mina ‘high on life’-moments och då känner jag hur inget, eller ingen, kan stoppa mig. Då blir jag löjligt produktiv. En annan händelse har också påverkat mig mycket. Den 11:e september 2001 var jag tolv år. Jag bodde i Sandviken och min lärare bad mig att ställa mig upp inför klasskamraterna och försvara min familj och släkt i Egypten eftersom jag delade religion med terroristerna som utförde dådet. Vid det laget var jag trött på att folk ständigt ville placera mig i ett ‘fack’ eller säga att jag inte kunde göra si eller så för att jag inte var som alla andra. Efter en veckas identitetskris bestämde jag mig för att strunta i alla och alltid se till att vara mig själv istället för att försöka passa in. Då lovade jag mig själv att aldrig låta någon stoppa mig från att vara den jag är, eller göra det jag vill. När jag påminner mig själv om det löftet blir jag också väldigt produktiv.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
“Pippi Långstrump såklart. Hon är grym av så många anledningar. Wonder Woman är också en favorit.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
“Lätt fråga! Utan att blinka så skulle jag investera i Greta.io för jag tror så mycket på deras vision och vet att de kommer att uträtta stordåd.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
“Jag gör bort mig hela tiden, men jag bryr mig ytterst lite om det, på gott och ont. Men ett av de roligaste och mest dramatiska tillfällena när jag gjort bort mig var senaste gången jag var i Egypten. Det var sommaren 2011, direkt efter revolutionen, och utegångsförbud gällde efter klockan 22. Jag behöver känna mig fri och självständig, annars klättrar jag på väggarna. Efter ungefär 24 timmar i centrala Kairo höll jag på att bli galen i min lägenhet, så jag ringde min vän som kom och hämtade mig. Jag ville klä mig diskret, så jag satte på mig en svart klänning, utan att tänka på att den var alldeles för utmanande. Första misstaget var att jag tog mina skor i händerna och inte tog trapporna för att jag ville vara diskret. En av dörrvakterna upptäckte mig och trodde att jag var prostituerad eftersom han inte hade sett mig tidigare. Som tur var kom min kompis och mutade honom snabbt. Därefter blev vi stoppade av militären som trodde samma sak. Min kompis kunde som tur var droppa namnet på sin morfar som vid den tiden ställde upp i presidentvalet, och mutade oss åter igen ur en situation som egentligen skulle ha frihetsberövat mig rejält. Men att få se Kairo, med 20 miljoner invånare, helt tomt var häftigt trots min dumdristighet.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
“Jag tycker att rätt många techkändisar verkar obehagliga och inte är den typ av människor som jag skulle välja att spendera min fritid med faktiskt. Men om jag vänder på frågan skulle jag verkligen vilja fira med affärsmannen Ben Horowitz. Vi skulle lyssna på hiphop och prata om bolagsbyggande. Dessutom skulle jag se till att ha en mix mellan midsommar-firande och Eid Al-Adha-fest, bara för att jag älskar multikulti.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
En extra batteriladdare till mobilen, en bra bok, rött läppstift och hörlurar hänger alltid med. Däremot jobbar jag på att inte ta med mig min dator på semestern.”

15. Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?
“De har alla väldigt starka personligheter, men på olika sätt. En egenskap som jag tycker underskattas i allmänhet men som jag uppskattar enormt mycket är att man är genuint snäll och det har de alla definitivt gemensamt. Sen är alla helt galet ambitiösa på olika sätt. Jag älskar också det faktum att de alla är otroligt progressiva i sin syn på livet, på olika sätt, det är häftigt. Alla har dessutom väldigt mycket idéer och är do:ers.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?
“En egenskap som jag redan har faktiskt, att jag är väldigt positiv och glad. Den egenskapen hjälper mig mycket. Mer tålamod kanske skulle vara bra att ha, även om jag själv kan tycka att det är bra att jag inte har tålamod ibland.”

17. Hur skulle du helst dö?
“Omringad av människor som jag älskar, men gärna att de är nere på marken och jag råkar krascha under en lycklig segelflygstur. Det vore det ultimata sättet att dö på.”

Läs mer