Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Värderingen rasar i Voi – “Fortsatt tryck nedåt på marknaden”

Fredrik Hjelm, vd och grundare på Voi. Foto: TT/Press

Elscooterbolaget Voi påverkas rejält negativt av den tuffa marknadssituationen. Nu väljer deras största ägare, riskkapitalbolaget VNV, att agera.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Riskkapitalbolaget VNV kommer med sin rapport nu på torsdagsmorgonen och det är ingen rolig läsning för elscooter-företaget Voi:s vd Fredrik Hjelm. VNV är största ägare i Voi och skriver nu ner värdet på bolaget kraftigt.

"Tryck nedåt"

VNV-chefen Per Brilioth konstaterar att det är “fortsatt tryck nedåt på marknaden, som vi har sett sedan slutet av första kvartalet 2022”. Baserat på Voi:s egna intäktsprognoser på kort sikt i kombination med värderingarna på bolagets börsnoterade konkurrenter väljer VNV att skriva ner värdet på sina Voi-aktier med motsvarande 753 miljoner kronor (71,1 miljoner dollar).

Det innebär att värderingen på hela Voi minskar med drygt 31 procent till 666 miljoner dollar eller 7050 miljoner kronor. 

När Voi strax innan årsskiftet fick in runt 1 miljard i nytt kapital så värderades bolaget till knappt 10 miljarder kronor.

VNV äger 23,1 procent av aktierna i Voi.

I kvartalsrapporten poängterar dock Per Brilioth samtidigt att Vois intäkter ökar med tvåsiffriga tal och med "betydande marginalförbättringar". Han konstaterar också att marginalerna nu kommer förbättras ytterligare efter att Voi genomfört ett sparpaket nyligen. 

Läs mer