Sök

Hack your closet i konkurs – “Förmår inte betala sina skulder”

Hack your closet

Från vänster: Mikaela Larsell Ayesa och Lisa Gautier. Foto: Hack your closet.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hack your closet ville förändra hur svenskarna köper sina kläder. Nu har bolaget gått i konkurs.

Svenska Hack you closet har varit en av flera aktörer på den svenska marknaden som velat etablera en prenumerationstjänst för begagnade kläder. En affärsmodell som grundarna hoppades skulle leda till minskade utsläpp jämfört med om kunderna skulle ha handlat nya kläder hela tiden. 

Nu har Hack your closet begärt sig själva i konkurs. Det framgår av handlingar från Solna tingsrätt, som också beslutat om konkursen. 

“Bolaget förmår inte betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning. Denna oförmåga är inte enbart tillfällig”, skriver bolaget i konkursansökan som har undertecknats av medgrundaren och vd:n Lisa Gautier

När Breakit nyligen genomförde en kartläggning av de olika aktörerna som var verksamma inom segmentet med hyrtjänster för kläder kunde vi visa att Hack your closet under det brutna räkenskapsåret som sträckte sig från första april 2020 till sista mars 2021, omsatte 3,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet för samma tidsperiod landade på minus 7 miljoner kronor.

I samband med det skrev medgrundaren Mikaela Larsell Ayesa i en kommentar till Breakit att framtiden för Hack Your Closet ”ser ljus ut” då de inte bedriver samma affärsmodell som andra bolag med hyrlösningar haft.

”Vi har inte de kostnaderna och har hittat en kostnadseffektiv modell som bygger på samarbete med branschkollegor. Vår data som vi besitter är också av stort värde för hela branschen. Jag tror att branschen kommer ställa om rejält när nya lagar träder i kraft och när fler bolag går ihop för att hitta lönsamma och cirkulära modeller som funkar för alla aktörer”, skrev Mikaela Larsell Ayesa.

Enligt beslutet från Solna tingsrätt ska en konkursförvaltare utses under torsdagen. Hack your closet har begärt advokaten Jenny Hildén från Walthon Advokater som konkursförvaltare.

I början av 2021 plockade grundarna in 20 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Pale Blue Dot, J12 Ventures och Luminar Ventures för att expandera verksamheten. Vid slutet av 2021 meddelade bolaget att de närmade sig 3000 betalande kunder och hade cirka 10 miljoner kronor i intäkter.

Breakit har sökt Mikaela Larsell Ayesa som inte vill kommentera just nu.

Hack your closet grundades 2019 av Lisa Gautier och Mikaela Larsell Ayesa.

Breakit har tidigare skrivit om flera bolag med liknande affärsmodeller som slutat i konkurs

Läs mer