Omsättningen faller fritt för Linas Matkasse när kunderna flyr

Linas matkasseMatkassarBörs

Walker Kinman, vd och Lina Gebäck grundare Linas Matkasse. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Bolaget bakom matkassen Linas har det riktigt tufft.

Bolagets omsättningen störtdök under det andra kvartalet. Det gjorde även antalet kunder.

Och som lök på laxen föll aktien ännu mer på onsdagen.

Börsnoterade LMK skickade på onsdagsmorgonen ut ett pressmeddelande som det svenska bolaget kallar “trading update”. I praktiken är det fråga om en vinstvarning. 

För det går inte bra just nu för bolaget vars mest kända  varumärke i Sverige är Linas. Omsättningen under det andra kvartalet uppgick till 268 miljoner kronor, en minskning från 381 miljoner motsvarande period under förra året. Omsättningen har alltså fallit med 30 procent. 

Antalet aktiva kunder uppgick till strax under 80.000 under perioden. Det kan ställas mot 118.500 under det andra kvartalet 2021. 

Bolaget ger i pressmeddelandet ingen annan information än det ovan nämnda. 

I slutet av de första kvartalet uppgick antalet kunder till cirka 100.000 stycken. Det betyder att den sekventiella minskningen låg på cirka 20.000, eller runt 1.500 kunder per vecka.

Inför förra rapporten i början av maj varnade undertecknad för LMK och bolagets aktie. Någon dag senare kom rapporten för det första kvartalet som visade att omsättningen fallit med 16 procent under första kvartalet. Nu har fallet alltså tilltagit ytterligare. 

Bolaget, som gjorde en rörelseförlust på drygt 17 miljoner under årets tre första månader, gav då flera förklaringar till den skrala utvecklingen. 

“Återkomsten från pandemin, ett uppdämt behov för resor och restaurangbesök samt att hushållens utgifter påverkas av den stigande inflationen, är alla faktorer som har påverkat e-handeln och framförallt e-handel av livsmedel, under kvartalet. Denna utveckling har lett till en nergång i försäljning och lägre nykundsförvärv för LMK Group”, skriver bolagets vd Walker Kinman i rapporten.

Aktien i LMK har befunnit sig i en nästan konstant utförslöpa sedan noteringen våren 2021 då bolaget värderades till nästan 1 miljard kronor. Det var igår tisdag nere på 178 miljoner kronor – alltså innan dagens dräpande besked. 

​På onsdagen föll aktien ytterligare. Efter en turbulent dag föll aktien strax över 8 procent på onsdagen. Aktiekursen landade på 12,86 kronor, och bolaget har därmed ett börsvärde på 163 miljoner kronor.

En ägare som klarat sig långt bättre än många andra är den forna storägare Creandum som i början av året sålde sin sista aktier i LMK

Läs mer