Sök

Minecraft-grundaren Markus "Notch" Persson unnar sig själv en jätteutdelning

Notch enterprisesGaming

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Markus “Notch” Persson har via Notch Enterprises gjort stora utdelningar till själv nästan vartenda år de senaste åren. 2020 blev ett undantag, men under fjolåret var det återigen dags för en stor utdelning på 500 miljoner kronor.

Minecraft-skaparen Markus “Notch” Persson har blivit mångmiljardär på spelfenomenet. Sedan 2014 är det däremot jätten Microsoft som äger spelstudion Mojang (som alltså utvecklade Minecraft).

Exakt var Markus Persson gör idag vet vi inte säkert. Ganska snart efter att Mojang-grundarna sålt sitt Mojang startade “Notch” en ny spelstudio tillsammans med kollegan Jakob Porsér som de kallar för Rubber Brain.

Den spelstudion har inte haft några intäkter sedan starten 2014. Men Notch själv har sagt på Twitter att ett spel utvecklas. 

Ett annat intressant “Notch”-bolag är istället Notch Enterprises, som ska förvalta Markus Perssons tillgångar. Det är också där vi brukar hitta Minecraft-grundarens olika utdelningar till sig själv efter jätteaffären med Microsoft. 

Den färska årsredovisningen visar att Markus Persson under fjolåret unnade sig en utdelning på hela 500 miljoner kronor. 

Sedan försäljningen av Minecraft har Markus Persson plockat ut miljarder i utdelningar. Utdelningen under 2018 låg exempelvis på 150 miljoner kronor och under 2019 unnade “Notch” sig själv 750 miljoner kronor. Under 2020 verkar det däremot inte ha skett någon utdelning.

LÄS OCKSÅ: Spelet bakom kulisserna – så gick det till när Microsoft köpte Minecraft

Läs mer