Bedrägerierna har blivit för många – nu slopar flera handlare Swish

Swishfintech

Nina Jelver, säkerhetsexpert Svensk Handel. Foto: TT/Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fejkapp sprids på sociala medier. Men det finns lösningar.

För ett par månader sedan började de första rapporterna om problem med betalningar med Swish dyka upp hos Svensk Handel. 

En bedrägeriversion som ser ut precis som Swish-appen men som inte för över några pengar till handlarna hade börjat spridas på sociala med som Tiktok och Instagram. Från att först ha handlat om enstaka fall av godispåsar och läsk eskalerade problemet snabbt skriver Svenska dagbladet.

"Först trodde vi att det bara var unga men sedan har vi sett hur det ökat bland de något äldre. Vissa företag vågar inte använda Swish alls längre, säger Nina Jelver, säkerhetsexpert på Svensk Handel till tidningen.

Nu har bland annat flera Ica-handlare slutat att ta emot Swish och både Coop och Hemköp har fått rapporter om problemet. 

På Swish säger man sig ha en lösning på problemet och uppmanar större butiker att integrera Swish i kassasystemen. För mindre företag har man också tagit fram en app där man kan se hur pengarna kommer in i realtid.

"Den liknar väldigt mycket hur du som privatperson tar emot pengar. Det är den bästa lösningen för de mindre företagen", säger Urban Höglund, vd på Swish.

Läs mer