Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tricylons robot ska klara allt – från flygplan till människors hjärtan

Ilker Erdem, vd och medgrundare Tricylon.

En robot som ska borra, svetsa och fixa saker som annars kräver många olika maskiner har fått investerare som Almi Invest att öppna plånboken. Men bolaget hoppas också kunna ge sig in på områden utanför industrin.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Startupen Tricylon vill göra robotar inom industrin mer effektiva. Vilket mer konkret innebär att det bara ska krävas en maskin för att borra, skära och svetsa. Det leder till färre maskiner som tillsammans tar upp mindre yta. 

För att lyckas med visionen behöver Tricylon utveckla produkten vidare och genomföra fler tester – och för det behövs pengar.

Därför har Almi Invest, tillsammans med ett antal privata investerare, gått in med totalt 7 miljoner kronor i det Göteborgsbaserade bolaget. Almi Invest andel i nyemissionen uppgår till 2,5 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

“Vår robot blir den första som kan utföra friktionsrörssvetsning med så hög kvalitet. Vårt primära mål är svetsning av batterihållare till elbilar, men vi vill även att roboten ska kunna utföra flera operationer vid samma station. Detta är flexibiliteten vi siktar på – en maskin som gör multipla saker – vilket förbättrar produktiviteten, minskar avfallet och sänker kostnaderna för företagen”, säger Ilker Erdem, vd och medgrundare på Tricylon. 

Områden som bolaget lyfter fram som intressanta för roboten är bland annat flygindustrin, svetsindustrier och vindkraft. Men de lyfter även fram en möjlighet att kunna använda roboten, där den senaste modellen heter Monarch 4, i samband med exempelvis hjärtoperationer.

“På sikt vill Tricylon även ge sig in i det biomedicinska fältet, roboten har otroligt hög precision, på under mikronivå, och det är tillräckligt bra för att kunna operera på någons hjärna”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Huvudsyftet med pengarna är att ge potentiella kunder möjligheten att testa roboten.

“Med sin disruptiva teknologi banar Tricylon vägen för ett automatiseringsskifte till Industri 4.0. Det innebär en effektivare produktion med kortare led- och omställningstider, färre fel och större flexibilitet. Här ligger Tricylon i framkant med sina smarta lösningar”, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager på Almi Invest.

Läs mer