Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Sparpaket på Voi – "Ökat fokus på lönsamhet"

Fredrik Hjelm, vd Voi. Foto: TT

Voi ska minska antalet tjänster på huvudkontoret i Stockholm med 10 procent.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska Voi är en av de större aktörerna på marknaden för elsparkcyklar. Bolaget har sedan starten 2018 tagit in miljardbelopp i riskkapital för att stå som en av vinnarna på den snabbväxande marknaden. Den senaste rundan stängdes i december och då låg Vois värdering på 1 miljard dollar – en ny svensk enhörning med andra ord.

Sedan dess har marknaden vänt sig emot bolag som växer snabbt med stora förluster. Bolag som Klarna, Kry och Nakd har tvingats göra sig av med anställda i försök att dra ned på kostnaderna. 

Nu är Voi nästa bolag att tvingas till ett sparpaket. I ett inlägg på Vois egna blogg skriver bolaget att de ska dra ned på kostnaderna i huvudkontoret i Stockholm med 25 procent. 

Majoriteten av kostnadsbesparningarna, närmare bestämt 75 procent, ska komma från att skära bort kostnader från tredjepartstjänster. Men bolaget kommer också att behöva minska antalet anställda. Totalt kommer omkring 35 tjänster på huvudkontoret i Stockholm att påverkas, vilket motsvarar ungefär 10 procent. Det inkluderar både öppna tjänster, konsulter och anställda, enligt bolagets egna information.

“Voi är säkra på att tillsammans med dess starka finansiella ställning, så kommer åtgärderna att stärka dess konkurrenskraft som de kommer att kunna dra nytta av de kommande åren. Företaget räknar inte med några nya kapitalanskaffningar inom överskådlig framtid."

Voi har inte delat med sig av några exakta siffror för 2021. Men enligt bolaget skulle fjolåret bli ett rekordår med en omsättningen som ökat med 140 procent. Då bolaget omsatte 395 miljoner kronor under 2020 bör omsättningen alltså landa på cirka 948 miljoner kronor i år.

Hur det ser ut på sista raden för 2021 vet vi inte ännu, men bolaget har i ett tidigare pressmeddelande meddelat att “marginaler och lönsamhet förbättrades” under 2021. 2020 landade förlusten på 476 miljoner kronor.

Breakit söker Voi för en kommentar.

Läs mer