Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Drönarstartup tar in färska miljoner – och säpochef: ”Resan har bara börjat”

Claes Svensson, vd Airolit.
Claes Svensson, vd Airolit.

Airolit värvar tidigare säpochefen till styrelsen. ”Vet hur man ska bygga i en föränderlig värld.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Västsvenska drönarbolaget Airolit tar in runt 13 miljoner kronor genom en nyemission. I kapitalrundan deltog bland annat majoritetsägaren 7DD, Almi Invest och flera anställda på bolaget, enligt ett pressmeddelande. 

Airolit utvecklar drönare med två fokusområden. Enkelt uttryckt handlar det om spanare och mätare. Den första ”hårdkodade” produktkategorin används i övervaknings- och säkerhetsuppdrag vid till exempel flygplatser eller för att bevaka skogsbränder. Den andra kategorin är drönare som kan bära olika alla sorters mätinstrument, värmekameror eller markpenetrerande radar. Till exempel skulle gruvjätten Boliden kunna mäta sina malmförråd genom en sådan drönare.

Bolaget omsatte förra året 1,6 miljoner kronor, en minskning med 40 procent från året innan, och en rörelseförlust på 3,7 miljoner kronor. 

Styrelseordföranden Niklas Ivarsson förklarar intäktstappet med att koncernen medvetet kranat ner försäljningsverksamheten för att istället fokusera på utveckling – en tvär omkastning från hur allt startade för drygt tio år sedan. 

”Vi är inne i en produkt- och utvecklingstung fas. I höst kan vi börja titta på intäkterna”, säger han och tillägger att Airolit anställt flera civilingenjörer den senaste tiden men ännu inte rekryterat en säljare. 

Enligt styrelseordföranden är det bara fantasin som sätter gränser för marknaden för drönare. Vill kunder inspektera solceller som har installerats på taket är det bara att skicka upp en drönare. Samma sak om Håkan Hellström spelar på Ullevi och ingen har täckning – skicka upp en drönare med 5G-mast, säger Ivarsson. 

Före detta Säpochef in i styrelsen

Nyligen tog Claes Svensson över som vd i Airolit. I ett pressmeddelande säger han att Airolit erbjuder industriella kunder en helhetslösning som tidigare inte har varit möjlig.  

”Med vårt starka team i ryggen är vi övertygade om att resan bara börjat.”

I samband med emissionen stärkte Airolit även upp i styrelsen. Almi Invests Markus Bredberg kliver in som ny ledamot i styrelsen. Det gör även Klas Friberg, ett tungt namn i frågor om säkerhet. 

Friberg var nämligen Säpochef mellan 2015 och 2021. 

”Klas kommer in med en viktig och bra kompetens som är svår att rekrytera på annat håll, som hur man ska tänka när man bygger i en snabbt föränderlig omvärld”, säger ordföranden Niklas Ivarsson. 

Läs mer