Sök

STEFAN LUNDELL: En ovanlig lösning som gör jobbet – nästa gång gör Breakit samma sak (om jag får bestämma)

EstridJämställdhet

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell gör tummen upp för Estrids ovanliga lösning.


Vem är egentligen jag att säga något?

Jag som själv startat och driver ett bolag där männen är i överväldigande majoritet i ägarskaran. 

Varför ska jag då peka finger på andra startups som har en ägarlista dominerad av män?

Ja, det är möjligt att jag kastar sten i glashus. Men jag tycker ändå det finns en avgörande skillnad. 

Bolagen vi pekade ut i vår femwashing-granskning förra året spelade tydligt på ett feministiskt budskap samtidigt som det var startup-snubbar som kontrollerade bolagen. 

Eller som vi sammanfattade i huvudrubriken: Männen bygger miljardbolag på feminism – kvinnorna kammar hem noll. Även om vi på Breakit alltid förespråkat ett jämställt näringsliv så har vi knappast kapitaliserat på den inställningen.

Ett av bolagen som vi granskade var Estrid och uppenbarligen har de tagit åt sig av kritiken. Redan när Estrid-grundaren Ben Eliass intervjuades av Deqa Abukar i vår gemensamma podd-satsning Mot alla odds så flaggade han för flera konkreta åtgärder. Och nu tar Estrid ytterligare ett steg i rätt riktning i samband med sin nyemission. Kvinnliga investerare får en slags gräddfil och behöver inte investera lika mycket pengar för att vara med i rundan (läs mer här). 

Jag tycker det är helt rätt tänkt. Att göra en positiv särbehandling av kvinnliga investerare gör både konkret skillnad och sänder en bra signal till övriga näringslivet. 

När jag igår frågade Amanda Lundeteg, vd för Allbright och expert på jämställdhetsfrågor inom näringslivet, kände hon inte till något bolag som gjort samma upplägg som Estrid. Amanda tycker initiativet är både innovativt och progressivt. Jag håller helt med. 

Antalet kvinnliga investerare är de facto betydligt färre än manliga dito. Dessutom har de betydligt mycket mindre kapital att investera. I det läget krävs det olika typer av specialupplägg för att jämna ut spelplanen mellan männen och kvinnorna. Då är Estrids erbjudande om en lägre så kallade “ticket size” till kvinnliga investerare en smart idé.

Det är inte hela lösningen men ett litet steg på vägen mot ett mer jämställt näringsliv. Skulle vi på Breakit göra en nyemission i framtiden så är jag redo att ta rygg på Estrids positiva särbehandling.

Läs mer