Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Sparpaket på Boozt efter vinstsmällen – säger upp personal

Boozts vd Hermann Haraldsson

Boozt tvingades vinstvarna på torsdagsmorgonen.

Bolaget måste spara och nu får det konsekvenser för de anställda, kan Breakit avslöja.

Hanna Åkesson Martin Hävner

E-handelsjätten Boozt har vinstvarnat och skruvat ner vinstprognosen för helåret ordentligt med hänvisning till försämrat marknadsläge och problem i leverantörsleden. 

”Vi fortsätter att fokusera på att investera för att kunna accelerera vår position som Nordens ledande varuhus samtidigt som vi säkerställer att vår organisation och kostnadsbas återspeglar nuvarande marknadsförutsättningar och tillväxtmöjligheter”, skrev Boozt i pressmeddelandet som gick ut på torsdagsmorgonen.

Nu kommer smällen för de anställda. För enligt uppgifter till Breakit planerar Boozt att göra sig av med omkring 5 procent av koncernens anställda. 

Boozt hade nästan 1400 anställda vid slutet av det första kvartalet, varav de allra flesta i Sverige. E-handelsbolagets planer innebär att runt 70 personer kommer att förlora sitt jobb.

Uppgifterna bekräftas av Boozts chef för investerarrelationer Ronni Olsen. Han betonar i samtal med Breakit att antalet är ungefärligt och att förhandlingsprocesserna med de berörda fackförbunden nyss har satts igång. 

Enligt en källa till Breakit gav vd Hermann Haraldsson beskedet till personalen som en sista talepunkt vid ett ordinarie stormöte under torsdagen. 

”Då var det ungefär en minut kvar av mötet”, uppger den anonyma källan. 

Boozt med sin bas i Malmö noterades på Stockholmsbörsen för fem år sedan. I dag är det en av Sveriges största noterade e-handelsbolag med ett värde på 4,8 miljarder kronor, efter torsdagens kursnedgång på nästan 20 procent. 

LÄS MER: Boozt vinstvarnar: ”Mer utmanande än vi trodde”​

Läs mer