Sebastian Siemiatkowski om sparpaketet: "Vi behöver tänka om"

KlarnaKlarna

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Klarna-grundaren talar ut i färsk intervju:
"Det är väldigt utmanande", säger han till DN.

På måndagseftermiddagen kunde Breakit avslöja nyheten om ett stort sparpaket på Klarna. Via ett förinspelat meddelande till personalen berättade Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski för personalen att anställda skulle komma att bli varslade. Kort därefter kom beskedet att var tionde anställd omfattas – vilket innebär drygt 700 personer, som kommer att bli tvungna att lämna bolaget.

Sedan dess har kritiken varit stor, inte minst från fackligthåll och Breakits Martin Hävner har ifrågasatt om det verkligen kommer att räcka med det stora sparpaketet.

En som har varit rejält jagad sedan beskedet kom är Sebastian Siemiatkowski. Trots flera påstötningar från Breakit har han inte velat ställa upp på intervju, men för Dagens Nyheter berättar han om känslorna runt de senaste dagarnas händelser.

"Om jag hade kunnat och hunnit hade jag gärna suttit ned med varenda en själv men då tror jag tyvärr processen hade tagit längre tid", säger han till Dagens nyheter.

På DN:s fråga om de åtgärder som nu presenterats kommer att räcka svarar Klarna-vd:n:

"Vi gör det här med en långsiktig idé om att vi behöver tänka om, se till att rätt person är på rätt plats och omprioritera vad vi investerar i och tänker kring affär och lönsamhet. Vi försöker att göra det långsiktigt, det vi vill undvika under alla omständigheter är att behöva komma med ett nytt besked igen", säger Sebastian Siemiatkowski.

I intervjun säger Klarna-bossen att förutsättningarna har ändrats radikalt de senaste månaderna.

"Då har man två alternativ, antingen stoppar man huvudet i sanden eller så försöker man att göra något åt det genom att agera."

Hur många som har erbjudits ett avgångsvederlag vill inte Sebastian Siemiatkowski säga men han tillbakavisar att det är ett sätt att kringgå facket och svarar på kritiken om att bolaget inte har ett kollektivavtal.

"Vi är ett annorlunda bolag. På Klarna jobbar några tusen supertalanger. De har varit tydliga med att de förväntar sig en miljö där de själva får förhandla sina förutsättningar och sin lön."

Läs mer