Sök

Sparpaket på Klarna – 700 i personalen kan få gå: “Jag är väldigt ledsen”

KlarnafintechTechvarslen

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski meddelade personalen på stormöte under måndagseftermiddagen.

Strax efter klockan 16 på måndagseftermiddagen meddelade Klarna-vdn Sebastian Siemiatkowski i ett förinspelat tal att fintech-bolaget kommer att säga upp personal.

“Jag är väldigt ledsen”, sade Sebastian Siemiatkowski i meddelandet som Breakit tagit del av.

Klarna-chefen gick inte in på hur många personer som blir av med jobbet utan uppgav att besked om detta skulle gå ut under de kommande dagarna. I ett uttalande på Klarnas hemsida framgår dock att 10 procent av personalstyrkan omfattas av sparpaketet. Klarna har idag omkring 7000 anställda, vilket innebär att cirka 700 tjänster påverkas av beskedet. Det bekräftar Filippa Bolz, kommunikatör på Klarna, för Breakit.

"Tagit några tuffa beslut"

I det förinspelade talet, som Breakit tagit del av, säger Klarna-vd:n att ledningen har tagit några av "de tuffaste besluten vi någonsin tvingats ta":

“Vi är starkt påverkade av omvärlden. När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har idag”, inleder Sebastian Siemiatkowski, för att därefter lista några av de faktorer som påverkar bolaget idag.

Han fortsätter:

“Därför behöver vi agera. Mer än någonsin måste vi visa laserfokus för vad som verkligen gör oss framgångsrika framöver. Baserat på det här har det seniora ledarskapet på Klarna tagit några tuffa beslut. Några av de tuffaste vi någonsin har tvingats ta. Vi har tillsammans omvärderade organisationen för att se till att vi kan fortsätta att leverera på våra ambitiösa mål.”

“Vi har gjort den här utvärderingen baserat på två saker. Har vi rätt team som fokuserar på rätt saker. Och har vi rätt människor på rätt plats.”

Sebastian Siemiatkowski visade en del känslor i sitt tal:

“Det gör mig ledsen att meddela att baserat på det här så kommer ett antal av våra kollegor, av våra vänner, över alla domäner att påverkas. Men tyvärr kommer några av er att informeras om att vi inte kan erbjuda er en roll i den nya organisationen. Istället kommer ni att erbjudas lämna Klarna, med en kompensation. Den kommer att se annorlunda ut beroende på var du arbetar. Ni kommer att få mer information snart.”

Flera svenska tech-bolag tvingas kapa kostnader

Redan timmar innan beskedet om sparpaket kunde Breakit avslöja att ledningen kallat alla anställda till ett digitalt stormöte. Informationen om mötet eldade snabbt på spekulationerna om att Klarna skulle komma att presentera ett sparpaket, vilket visade sig stämma.

I förra veckan rapporterade Wall Street Journal att Klarna har gjort sondering på kapitalmarknaden avseende en nyemission som enligt planerna skulle tillföra bolaget 10 miljarder kronor. 

Enligt uppgifterna siktar Klarna på en värdering om 30 miljarder dollar, cirka 300 miljarder kronor, i denna kapitalrunda. Det skulle vara en minskning med cirka 30 procent från den runda som genomfördes våren 2021. 

Nyligen har två högprofilerade, svenska techbolag aviserat kostnadsbesparingar som motiverats med att klimatet på finansieringsmarknaden har förändrats drastiskt under de senaste månaderna. Först ut var vårdutmanaren Kry som i förra veckan gick ut med att 10 procent av arbetsstyrkan, exklusive vårdpersonal, kommer att varslas.

Grundaren och vd:n Johannes Schildt kopplade ihop besparingarna och de volatila kapitalmarknaderna. 

“Vi behöver reagera på marknadsdynamiken och vi behöver vara mer försiktiga med vårt kapital, och visa det för investerare, partners och patienter”, skrev Johannes Schildt i ett meddelande med anledning av beskedet. 

Därefter kom e-handelsbolaget Nakd med ett liknande besked. Lönsamhet måste prioriteras nu, hette det. 

“Marknaden för scale-ups likt Nakd har snabbt förändrats och därför kommer vi nu att prioritera lönsam tillväxt. Vi kommer att fokusera på vår kärnverksamhet och anpassar organisationen därefter. Vi lämnade igår in ett varsel som berör 22 tillsvidareanställda”, sa Nakd:s tillförordnade vd Oscar von Konow till Breakit.

LÄS MER: Bakom kulisserna: Klarnas nya taktik – och konkurrenternas motdrag (så lockar betalbolag över tunga e-handlare)​

LÄS MER: Hundratals får lämna Klarna – men det här räcker inte Sebastian​
 

Läs mer