Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Iboxen passerar milstolpe (men har en bit kvar): “Vi har full finansiering”

Iboxens medgrundare Tim Jörnsen och investeraren Ilija Batljan. Foto: Press / TT

Iboxen täcker nu ett gäng stora kommuner i Sverige och har precis passerat 1000 leveransboxar. Bland kunderna finns bland annat budutmanare som Airmee och jättar som DHL.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Uppstickaren Iboxen är en av många aktörer som vill vara med och leka i budkriget. Till skillnad från branschkollegor som Instabox och Budbee har de däremot valt att inte satsa på några egna bud, istället ska de låta sina boxlösningar vara öppna för alla aktörer att använda.

I övrigt känner ni igen lösningen. Paketen som beställs kommer till en samling låsta postboxar som står placerade utomhus, istället för att levereras vid dörren.

För att tjänsten ska vara konkurrenskraftigt krävs ändå att det finns många boxar, så att det alltid är nära att hämta.

Iboxen ser nu ut att ha kommit en bit på vägen. I ett pressmeddelande meddelar bolagets vd och medgrundare Tim Jörnsen att de nu har passerat 1000 leveransboxar i Sverige. Ungefär ett år efter att de första boxarna placerades ut på Södermalm i Stockholm. 

“1000 boxar är en viktig milstolpe och samtidigt är det bara början på Iboxens resa. Vi har full finansiering att fortsätta att utveckla en helt ny infrastruktur med leveransboxar med en unik tillgänglighet”, säger han.

Totalt har Iboxen idag verksamhet i 45 kommuner. Utöver storstäderna finns de bland annat Karlstad, Uppsala och Gävle.

Bland Iboxens grundare finns bland annat Postnords tidigare kommunikationsdirektör Thomas Backteman. Sedan starten har bolaget tagit in pengar från bland annat Erik Selins Balder och från Ilija Batljans SBB, de har tillsammans lovat att investera drygt 1 miljard kronor för att finansiera utbyggnaden av en infrastruktur för leveransboxar. 

Iboxen har tidigare nämnt ett mål på 50.000 boxar, som bolaget skulle nå 2026. Till det målet skulle det vara en bit kvar. Planen idag är enligt kommunikationschefen att finnas i 65 till 70 kommuner vid slutet av 2022.

"Vi kommer inte ställa ut boxar bara för sakens skull, utan växa med förnuft och där de används", skriver han till Breakit.

Bland kunderna som använder leveransboxarna finns bland annat Airmee, Bring och DHL.

Läs mer