Slut på sena nätter och bråkiga excel-ark – här är SaaS-tjänsten för filmindustrin (med Peder Dinkelspiel och Eva Engelbert som investerare!)

GoPlanySaaSFilm

Eva Båge och Cristian Engström, grundare GoPlany. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Filmproducenter, släng undan excel-arket. GoPlany vill modernisera planering och budget inom filmbranschen och har precis gått live. Bakom Saas-tjänsten står producenten Eva Båge och utvecklaren Cristian Engström, som nu har fått in ett gäng tunga investerare. Målet är att nå ut i Europa.

Eva Båge har arbetat med film- och stillbildsproduktion i 16 år, och varit delaktig i allt från globala produktioner till lokala projekt. Men medan filmande, redigering och klippning har digitaliserats, så står projektplanering och budgeting och stampar på samma plats.

“Än idag, år 2022, så är praxis att dessa processer görs analogt, vilket ju är helt galet”, säger Eva Båge.

Tröttnade på excel-mallen

Fröet till GoPlany såddes redan 2009 när hon medverkade i ett projekt som krävde ett par snabba beslut kring utmaningar. Excel-mallen som skulle vara till hjälp gjorde bara jobbet svårare. Eva Båge utvecklade därför en egen, mer avancerad budgetmall som gav henne dagliga prognoser.

“Kollegorna ville att jag skulle dela med mig av mallen och strax därpå fick den ‘fötter’. Trots att det gått mer än tio år sen den började spridas så får jag fortfarande förfrågningar från filmbolag som vill köpa den och anpassa den utifrån sina behov.”

Men Eva Båge var inte klar där. Hon ville göra något mer storskaligt. Nu lanserar hon den molnbaserade plattformen GoPlany tillsammans med utvecklaren Cristian Engström, som ska täcka in filmbolagens behov. Användare av plattformen kan bland annat se projektförändringar i realtid, hur en regissörs filmer eller ett projekt presterar och skapa tilläggsofferter som adderas till originalbudgeten.

“Istället för att arbeta i excel-mallar som ligger spridda i olika datorer, dropboxar eller Google Drive, så får GoPlany-användare tillgång till ett system som kommer spara otroligt mycket tid och pengar.”

BokaBord-grundaren är med

Eftersom branschen är uppbyggd mycket kring frilansare tror Eva Båge att GoPlany kan lösa huvudvärken för stora filmbolag.

“Man kan bjuda in frilansare till specifika projekt, för att sedan lösgöra personen och ta in en ny. Att ha den flexibiliteten tror jag är värdefullt. Samma frilansare kan också logga in i flera organisationer samtidigt.”

Eva Båge har lyckats få in ett gäng tunga investerare i projektet. Dessa är: Peder Dinkelspiel (som driver restaurangtjänsten BokaBord), Sara och Mårten Forste (Sara är vd på Basefarm och Mårten tidigare operativ chef för LeoVegas och styrelsemedlem i bland annat Match.com och Min Doktor), och Eva Engelbert (som investerat i bolag som Paytrim, Mendi och Care to Translate). Tillsammans med andra ängelinvesterare gick de för ett tag sedan in med totalt 3,4 miljoner i GoPlany, till en värdering av 12 miljoner kronor.

“Det känns jättekul att ha dem ombord. Peder fick logga in och kika innan den ens var ute som beta. Och Sara Forste sitter med fin kunskap inom digitala molnlösningar. Hon och Eva är med i mitt inofficiella advisory board.”

Eva Båge har även pratat med större riskkapitalfirmor, men upplevde att de inte var så insatta i branschen.

“De vet inte riktigt vad det betyder då det inte är så lättgreppat. Någon frågade vad jag ville kalla oss, ‘ett fintechbolag?’ Filmtech kanske kunde vara något annars.”

Vad kostar tjänsten?
“De som jobbar ensamma i bolag betalar 350 kronor i månaden och får då ha fem aktiva projekt igång samtidigt. Nästa nivå är ‘unlimited project’ där man kan bestämma hur många som kan använda inlogget. 11 inlogg kostar till exempel 373 kronor per användare och månad."

Vill även sikta på långfilm och drama

Idag är flera kunder inne i GoPlany för en prövoperiod, varav ett större filmbolag.

“Kommentarerna jag får är typ: låt oss hoppas att detta blir en branschstandard. Det ringde ett filmbolag från Schweiz häromdagen och frågade efter en beta. Branschen är väldigt internationell på det sättet att många har produktionsbolag och medarbetare internationellt. Målsättningen är ju att nå ut i Europa."

I dagsläget satsar de på att nå bolag inom stillbild, reklam och content. Men det kan inom sinom tid ändras.

“Vi vill sikta på långfilm och drama också. Det finns 4 000-5 000 bolag bara i Sverige som håller på med filmproduktion. Och dessa bolag omsätter i snitt 30-60 miljoner kronor. Kanske kan vi även sträcka oss till event och spelproduktion också, då de arbetar på snarlika sätt."

Tror du att det blir en utmaning att övertyga människor om att släppa gamla trygga vanor?
“Att ändra någons beteende är alltid en utmaning. När jag kontaktar de här bolagen så märker jag att den största boven är deras tid. De har så mycket andra projekt på gång och behöver toppstyrning och en kortare onboarding. Vanan att dra fram en excel-mall man är van vid kan upplevas lättare än att börja med GoPlany.

Läs mer