Sök

Storvarsel på Kry – “Vi behöver reagera”

KryNätläkareTechvarslen

Johannes Schildt vd på Kry. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Vårdbolaget Kry ska genomföra ett omfattande sparpaket och kommer att säga upp en stor andel av personalen.
Ledningen för det förlusttyngda bolaget ska nu fokusera mer på resultatet, enligt de uppgifter som Breakit har tagit del av.
Beslutet motiveras med den senaste tidens förändringar på kapitalmarknaderna.

Det digitala vårdbolaget Kry, som numera även har många fysiska vårdcentraler, har växt i rasande takt under flera år. Men bolaget har även gjort stora förluster och bränt mycket kapital. Till sist har situationen blivit ohållbar. 

I ett internt meddelande, som Breakit har tagit del av, skriver vd:n och medgrundaren Johannes Schildt att bolaget måste göra om sin organisationsstruktur. Det motiverar han bland annat med att finans- och kapitalmarknaderna har blivit mer “volatila”. 

“Vi behöver visa att vi investerar i de rätta sakerna, i rätt ordning. Vi behöver reagera på marknadsdynamiken och vi behöver vara mer försiktiga med vårt kapital, och visa det för investerare, partners och patienter”, skriver Johannes Schildt. 

Mot den bakgrunden har ledningen tagit det vd:n kallar “det svåra beslutet” att vissa anställda kommer att behöva lämna bolaget. 

“Vi kommer fortsätta att anställa vårdpersonal, men vi kommer att minska resten av arbetsstyrkan med cirka 10 procent”, skriver Krys vd vidare i det meddelande som Breakit har tagit del av. 

Kry grundades för cirka åtta år sedan av Fredrik Jung Abbou, Josefin Landgård, Joachim Hedenius och Johannes Schildt. Vårdbolaget har inte bara verksamhet i Sverige, utan även i England, Norge, Frankrike och Tyskland.  

“Som medgrundare och vd är inte detta ett beslut som jag har tagit lätt på. Jag har jobbat med chefer runt om i hela bolaget för att förstå vilka roller vi behöver prioritera för att kunna leverera enligt vår plan”, skriver Johannes Schildt.

LÄS OCKSÅ: De äger Kry – kändisar, miljardärer och doldisar

100-tal får sluta

Krys vårdpersonal omfattar cirka 1.800 personer, där inte alla är heltidsanställda. Denna skara berörs alltså inte av sparåtgärderna. På Stockholmskontoret jobbar drygt 500 personer och utomlands finns ytterligare cirka 500 anställda som inte är direktinvolverade i själva vården. Därmed kan omkring 100 personer förlora sitt jobb som en konsekvens av Krys åtgärder. 

Ni kopplar åtgärderna till förändringarna på kapitalmarknaderna och indirekt även till bolagets kapitalsituation – kan ni berätta mer om de bakomliggande orsakerna? 

“Världsläget är som det är. Vi har länge haft en högkonjunktur och nu har det vänt. Det är inflation och räntehöjningar, och sedan ett krig på det. Och vi har sett hur det rapporteras kring techmarknaden i USA numera. Man behöver gå till lönsamhet fortare och då krävs det att man tar tuffa beslut”, säger Krys presschef Jonas Beltrame-Linné till Breakit. 

Han förnekar att bolaget nyligen försökt ta in mer kapital och då märkt av de tuffare kraven från investerarhåll. Bolag som Kry tittar kontinuerligt över sin kapitalsituation, säger Krys presschef.

Kommer Kry behöva ta in nytt kapital under 2022? 

“Det låter jag vara osagt”, svarar Jonas Beltrame-Linné.

Breakit har även nåtts av uppgifter om att Krys operativa chef Stefan Blom har lämnat bolaget med omedelbar verkan. Krys presschef bekräftar att så är fallet. 

“Han har klivit av. Bedömningen är att det är rätt läge nu”, säger Jonas Beltrame-Linné utan att vilja svara på om Stefan Blom har fått sparken eller om han har lämnat självmant som en reaktion på sparåtgärderna.

LÄS MER: Från noll till miljarder på några få år – så har nätläkarna exploderat

Läs mer