Sök

Peter "Foppa" Forsberg köper skoaffären av Rizzo

Varenne InvestRizzoskor

Peter Forsberg, Nicole Nordin och Tommy Jacobson. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Hockeylegenden Peter "Foppa" Forsbergs affärsimperium växer.

Nu har han köpt skoaffärer från den pressade accessoarkoncernen Rizzo.

Vid lunchtid på torsdagen gick det börsnoterade sko- och accessoarbolaget Rizzo ut med att det kommer att sälja dotterbolaget Rizzo International för 47 miljoner kronor. 

Som köpare nämns ett bolag med det generiska namnet Goldcup (som många nystartade bolag är döpta till), vilket i sin tur kontrolleras av ett bolag som heter Forspro. I affärsupplägget nämns även schweiziska Archelio Capital. 

Nu kan Breakit berätta att det är Peter “Foppa” Forsberg med familj som ligger bakom de köpande bolagen. Peter Forsberg, som av många hålls som Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna, la skridskorna på hyllan 2011 och har sedan dess ägnat sig åt en växande affärs- och investeringsverksamhet.  

Konkret omfattar dagens affär en Rizzo-butik på Nybrogatan och verksamheter på NK i Stockholm och på NK i Göteborg. 

Peter Forsberg äger nämnda Archelio Capital tillsammans med sin sambo Nicole Nordin

Via Archelio gör paret investeringar inom mode och lyxvarumärken. 

Archelio har tidigare lånat ut pengar, närmare bestämt drygt 12 miljoner kronor, till Rizzo och sedan i höstas äger Archelio 9,7 procent av aktierna i Rizzo, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Den formella köparen, Forspro, kontrolleras av Peters pappa Kent Forsberg (tidigare förbundskapten för Tre Kronor), enligt bolagsverkets register. Det bolaget, som enligt den senaste förvaltningsberättelsen “bedriver konsultverksamhet inom reklam och försäljning, handel och idrottsprodukter, travsportsverksamhet samt handel med värdepapper och fastigheter”, gjorde en vinst före skatt på drygt 31 miljoner kronor 2020. 

Det var just Forspro som under några år hade rätten att importera och sälja en viss skomodell från Crocs på den svenska marknaden, den modell som i Sverige sedan blev känd som Foppatoffeln. 

”Med Forspros närmare 20-årig erfarenhet från skobranschen är det här förvärvet en bra möjlighet. Vi ser en god potential att utveckla en väl etablerad skoverksamhet på NK i Stockholm och Göteborg samt i den enskilda butiken på Nybrogatan. Kundupplevelsen ska forsatta stå i centrum med ett starkt sortimentet i ryggen", säger Daniel Spangenberg, som är representant för köparen, till Breakit.

Byter skor mot väskor

I och med affären kommer Rizzo Group att fokusera väskor och accessoarer framöver. 

“Rizzo Group har noterat att marknadspositionen beträffande väskor är betydligt starkare än den beträffande skor”, heter det i pressmeddelandet. 

Beslutet kommer att minska Rizzos kostnader med 35 miljoner kronor på årsbasis. 

Rizzo, som ägs till 11 procent av Tommy Jacobsons investeringsbolag Varenne, har några tuffa år bakom sig. Nettoförlusten under räkenskapsåret som sträckte sig fram till augusti 2021 uppgick till drygt 100 miljoner kronor på en omsättning som låg på 433 miljoner och bolaget har nyligen gått igenom en rekonstruktionsprocess. 

“Skor är inte en corebusiness för oss längre. Det är helt nödvändigt att fokusera helt på väskor. En bra lösning som är bra för både oss och köparen, som är helt fokuserade på skor”, säger Tommy Jacobson, som är ordförande i Rizzo, till Breakit. 

Läs mer