Sök

Daniel Ek tankar aktier i Spotify – för nästan 500 miljoner

Spotify

Spotifys vd och grundare Daniel Ek

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenske grundaren gör ett rejält aktieköp.

"Detta är första gången Daniel köper", säger en talesperson för Spotify.

Spotify har haft en tung tid på börsen sedan nyår och fallit nästan 50 procent. Den svenska streamingtjänsten har dragits med i det allmänna techfallet under året, till exempel är Meta ner nästan 40 procent och Amazon är ner över 30 procent. 

Samtidigt som Spotify handlas klart under noteringskursen (som var kring 150 dollar, nu på 105 dollar) har bolaget ändå visat  vad som får betecknas som hyfsade siffror och växt i stadig takt.

Nu agerar Daniel Ek och köper på sig aktier för nästan en halv miljard, det berättar han i ett inlägg på Twitter.

"Jag har alltid varit tydlig i min tro på Spotify och vad vi bygger", skriver grundaren och vd:n.

"Nu omsätter jag den tron i handling genom att den här veckan investera 50 miljoner dollar i Spotify. Jag tror att våra bästa dagar ligger framför oss...".

Han lägger också till att han inte behöver redovisa sitt köp, men ändå väljer att göra det, eftersom han tycker att det är viktigt för aktieägarna att veta om det. 

Har satsat stora pengar på militärstartup

Förutom att ha en stor del av sina tillgångar i Spotify har Daniel Ek lovat att satsa 10 miljarder kronor av sin egen förmögenhet i olika bolag för att stärka den europeiska startupscenen. 

Sedan dess har han bland annat satsat 1 miljard i den tyska militärstartupen Helsing och fortsatt pumpa in pengar i den hemliga vårdsatsningen HJN Sverige.

Danniel EK och Martin Lorentzon har regelbundet sålt aktier i Spotify sedan bolaget noterades 2018. Senaste i februari framkom att duon sålt under 2021 och att Daniel Eks ägarandel då minskade från 8 till cirka 7,3 procent.

"Detta är första gången Daniel köper på den öppna marknaden. Tidigare har han köpt aktier genom existerande teckningsoptioner som han tilldelats", säger en talesperson för Spotify. 

Läs mer