Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Peafowl Plasmonics gör genomskinliga solceller för alla ytor – nu satsar Wallenberg

Jacinto Sá och Cristina Paun, grundare Peafowl Plasmonics. Foto: Press

“Det finns överraskande många produkter som skulle dra nytta av transparanta solceller”, säger medgrundaren Cristina Paun.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Klimatkrisen är minst sagt över oss och den senaste tidens oroligheter i världen har också visat vilka stora nackdelar det finns med att använda olja som energislag. 

Solen skulle kunna vara en dellösning på en energikris och det dyker upp solpaneler på taken i vart och vartannat hus nuförtiden. 

Men de behöver såklart utvecklas och ett av bolagen som har lyckats med just det är Uppsalabolaget Peafowl Plasmonics (de var också ett av bolagen vi lyfte fram i vår doldislista – kolla in den här). Bolaget har tagit fram transparent solceller med hjälp av plasmoniska nanopartiklar som ljusabsorbenter, skriver Dagens Industri. Vad det betyder är inte helt lätt att förstå, men det innebär att solcellerna blir helt genomskinliga och kan printas på glas eller plast. De solceller som finns idag är svarta.

“Du kan till exempel sätta den på elektronik utan att det syns att den är där”, säger medgrundaren Cristina Paun till tidningen

Nu fyller bolaget kassan med 40 miljoner kronor från Industrifonden och Wallenbergs stiftelse Navigare ventures. Det sistnämnda blir största ägare efter grundarna.

Kapitalet som kommer in ska användas till att etablera en småskalig produktionslinje för att bygga prototyper till kunder.

“Det finns överraskande många produkter som skulle kunna dra nytta av transparent solceller”, säger Cristina Paun.

“Nu handlar det om att ta det från en liten startup i Uppsala ut i världen, och integrera den i så många produkter som möjligt.”

2020 omsatte Peafowl Plasmonics 1,6 miljoner och gjorde en förlust på 2,4 miljoner.

Läs mer