Sök

Profilens varning till SaaS-bolag: "En jobbig situation"

BambuserGP BullhoundSaaS Brief

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Funnel-grundaren varnar för tuffare tider för många SaaS-bolag som tidigare har kunnat landa höga värderingar. Samtidigt visar Planhat att det finns en investeringsvilja – åtminstone i rätt typ av bolag.

Efter många år av bootstrapande bestämde sig doldisgrundarna Kaveh Rostampor och Niklas Skog nyligen för att ta in riskkapital till sin startup Planhat. Exakt hur mycket bolaget omsätter idag vet jag inte, den detaljen var grundarna hemlighetsfulla med. Det vi vet är att bolaget omsatte 21,7 miljoner i svenska bolaget under 2020 – och att de varit lönsamma.

Med tillägget från Kaveh Rostampor:

“Vi har växt med 2-3 gånger intäkterna i många år. Vi är globala idag och vi är betydligt större än så.”

Med det sagt så är är A-rundan på 500 miljoner kronor saftig och bolaget landar också en hög värdering på över 5 miljarder kronor.

När min kollega Stefan Lundell under veckan pratade med Funnel-grundaren Fredrik Skantze lyfter han samtidigt ett varningens finger till alla SaaS-grundare därute.

“Nu sjunker värderingarna dramatiskt och för att undvika att ta in pengar till en mycket lägre nivå så försöker bolagen köpa sig tid genom att sänka kostnaderna. I det läget befinner sig ganska många bolag just nu och det är en jobbig situation”, berättade han.

Planhats runda visar att investeringsviljan finns, i rätt typ av bolag. Men jag tror också att Fredrik Skantzes varning ska tas på allvar, och vi kommer så klart att hålla ett vakande öga på hur det påverkar de svenska SaaS-bolagen framåt.

Påskledigheten sträckte sig som bekant även in i denna vecka. Vi har däremot både egna premiumartiklar och intressanta omvärldsspaningar att bjuda er läsare på. 

 • Ni missade väl inte intervjun med Planhats grundare Kaveh Rostampor som jag gjorde i samband med deras stora nyemission? Kaveh är en tungviktare som länge ansvarade för Meltwaters verksamhet i Syd- och Nordamerika, men i media har både han och bolaget varit försiktiga med att synas. Fram tills nu – kanske för att de hade något riktigt imponerande att visa upp.
   
 • Techinvesteraren GP Bullhound släppte i dagarna en rapport som ger en lägesuppdatering för mjukvarubranschen under årets första kvartal. Även de lyfter upp sänkta värderingar och minskade investeringar mellan de senaste kvartalen.

  Men det blir också intressanta uppköp, börsnoteringstrender och en massor av annat trevligt.
   
 • En notis från veckan är att Bambuser har fått en ny största ägare i form av riskkapitalbolaget Vitruvian. Det verkar inte vara den tidigare största ägaren Muirfield som har sålt.
   
 • När vi ändå har varit inne på sänkta värderingar. Techcrunch har djupdykt i siffror som visar hur SaaS-branschen har varit mer motståndskraftig än andra branscher när investeringstempot sänkts från det fjärde kvartalet förra året och inledningen av 2022 (bakom betalvägg).
   
 • Fredrik Skantze pratade om mycket mer än de sänkta värderingarna i och hur de kommer att påverka SaaS-bolagen i Sverige. Han passade också på att ge en ungefärlig bild för hur det har gått för Funnel under 2021.

PS. SaaS Brief är Breakits nya nyhetsbrev helt fokuserat på SaaS-området – i nyhetsbrevet får du också en exklusiv intervju med Mentimeters Anna Gullstrand. Anmäl dig till Breakits nyhetsbrev här!

Läs mer