X Shore fyller kassan – med en halv miljard

Xshoreelfordon

Xshores vd vd Jenny Keisu.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Elbåtsatsningen får in Northvolt-vd:n, förre Microsoft-vd:n och artisten Silvana Imam som ägare.

I slutet av januari fattade Susanna Campbell ordförandeklubban i Konrad Bergströms elbåtssatsning X Shore.

Nu plockar bolaget in en halv miljard i riskkapital – och ska öka takten.

"Jag är oerhört stolt över vårt bolag, vårt team, vår vision och det förtroende vi fått från befintliga och nya investerare", säger bolagets vd Jenny Keisu i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

"Vi bygger X Shore för att ställa om hela fritidsbåtsbranschen, och att så många högprofilerade investerare inom branscher som EV och tech vill vara med på vår resa är en bekräftelse på att vi är på rätt väg".

Som nya ägare kommer bland annat Peter Carlsson, grundare och vd på Northvolt, en grupp kvinnliga investerare innehållande bland annat Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige, artisten Silvana Imam och Siduri Poli, tech-entreprenör.

Det nya kapitalet ska bland annat gå till fortsatta investeringar i världens mest moderna och automatiserade båtfabrik, X Shore Industries 1 i Nyköping. Dessutom ska bolaget intensifiera sitt R&D arbete och fortsätta satsa på att bygga upp ett globalt säljnätverk.

"Den gröna omställningen mot ett fossilfritt samhälle kräver ett stort kapital som inte går att vänta på, något vi på rekordtid lyckats visa är fullt möjligt att uppbringa, säger Susanna Campbell, styrelseordförande, X Shore.

Under förra veckan kollade Breakit läget med flera heta bolag eftersom inflationen stuckit iväg och det finns risk för prishöjningar. X Shores grundare Konrad Bergström ville då inte kommentera men Miguel Messia de Prado med titeln operations specialist sa då:

“Vi påverkas på samma sätt som alla andra. Vi köper in komponenter från andra länder och det är stor brist just nu. Dessutom är fraktpriserna höga”.

Det motsägs av vd Jenny Keisu i en intervju med Dagens Industri.

"Vi har aldrig haft problem med att få komponenter och har aldrig stått still i produktionen, vare sig under covid-19 eller nu", säger hon till tidningen.

"Vi jobbar hårt, men har hittills inte haft några problem som inte kunnat lösas.”

De senaste omsättningssiffrorna som finns tillgängliga för X Shore är 2020. Då omsatte bolaget bara 788.000 och gjorde en förlust på strax över 29 miljoner kronor.

Läs mer