Sök

Voi-grundaren pudlar efter Twitter-storm: ”Missade målet ganska rejält”

Voi

Voi-grundaren Fredrik Hjelm. Foto: TT

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Techprofilen och Voi-grundaren Fredrik Hjelm möttes av kritik efter inlägg på sociala medier om hur han uppfattar mediabevakning.

Nu gör han en pudel.

"Det är bara att säga att man missade målet ganska rejält och att man får lära sig från alla personer som kan mycket bättre och vara tacksam för deras input", säger Fredrik Hjelm till Breakit.

Fredrik Hjelm, grundare och vd på elsparkcykelbolaget Voi, skrev natten till måndag inlägg på Twitter och Linkedin om hur han uppfattar mediabevakning och journalister. Han skrev även att han pratat med Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski om saken.

Bland annat skrev han att medan företag och andra organisationer har regler att förhålla sig till kan journalister "komma undan" med att de skyddar ”det fria ordet”. Han föreslog även en ny idé om en ny typ av "oberoende plattform" där bland annat företagsledare oredigerat skulle få ge sin version av nyheter.


Skärmdump från Fredrik Hjelms Twitterkonto.

Det dröjde inte länge innan Twittertråden fylldes av kommentarer, de flesta med motargument. Bland annat påpekades att ”journalister har en frihet som andra inte har för att de också har en funktion som andra inte har.”

Flera medier uppmärksammade inlägget, däribland Breakit.

Även medieombudsmannen Caspar Opitz kommenterade Hjelms utspel. I en artiklen som publicerades av SvD under måndagen sa han:

”Det här verkar mera vara ett sätt för dem att hantera negativ publicitet än att få upprättelse. Det är faktiskt medias rätt att vinkla och bestämma vad de ska lyfta fram i ett reportage. Det är en del av pressfriheten. Den rätten måste fria media ha.”

Nu pudlar Voi-grundaren.

Vad tycker du om reaktionerna du har fått?

”För det första så är jag extremt för fri press och yttrandefrihet och allt som kommer med det. Jag har levt i och nära länder som har väldigt dålig fri press och yttrandefrihet och har sett baksidorna med det”, säger Fredrik Hjelm till Breakit på tisdagsmorgonen.

Det inkluderar att han har levt i Ryssland där han jobbade för den svenska försvarsmakten och Avito, tillägger han.

Han fortsätter:

”Den här tweeten fick väldigt mycket reaktioner, en del gillade den, en del gillade den verkligen inte. Jag gick igenom alla kommentarer i går kväll och jag ser tydliga nedsidor med idén som den uttrycktes på Twitter. Det är bara att säga att man missade målet ganska rejält och att man får lära sig från alla personer som kan mycket bättre och vara tacksam för deras input”, säger Fredrik Hjelm.

Vad föranledde att du och Sebastian på Klarna tycker att det ska finnas ett ”Glassdoor for journalists”?

”Man ska vara tydlig med att separerar här, att se det här som en idé, en inte alls färdigbakad idé, snarare än att vi tycker att det ska finnas. Både jag och Sebastian, och det handlar egentligen inte om mig och Sebastian, vi har varit i media hur mycket som helst, vi klarar oss. Man blir mer upprörd över när de som kanske inte har samma position hamnar i situationer och det leder till psykiskt dåligt mående", säger Fredrik Hjelm.

Det är inget du har upplevt, psykiskt dåligt mående efter att ha intervjuats av en journalist?

”Nej.”

Skärmdump från Fredrik Hjelms Twitterkonto.

En av delarna du skrev i Twitter-tråden var att du har gjort hundratals intervjuer med journalister och att flera av intervjuerna har lämnat efter sig en väldigt bitter eftersmak. Vad har det varit för scenarion, utan att gå in på detalj? Vad hände då?

”Situationer med vinklingar när saker är tagna ur sin kontext. Och när jag pratar med många andra som har gjort än mer media än vad jag har gjort också, jag skulle tro att det är där folk blir irriterade. Men jag skulle behöva göra bättre och bredare research för att kunna säga att det är de här tre eller fem sakerna", säger Fredrik Hjelm.

Vilken roll tycker du själv att media ska spela?

”Som jag sa, jag är extremt för fri press och yttrandefrihet”.

Han fortsätter med att konstatera att media ska berätta om verkligen.

Men med det sagt måste media få ställa kritiska frågor till bolag också, eller?

”Hundra procent. Det är en väldigt viktigt roll media har.”

Finns det något annat du skulle vilja tillägga?

”Som sagt får man bara vara tacksam för all input som kom och gör en pudel och lära sig", säger Fredrik Hjelm.

Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski gjorde ett inlägg under måndagskvällen där han kommenterade kritiken som riktats mot Hjelms inlägg.

Bland annat skrev han att ”DN, SVD, DI, med miljoner läsare, svarar med spaltmeter av förenklingar/förlöjliganden”.

Skärmdump från Sebastian Siemiatkowski Twitterkonto.

Läs mer