Sök

Favo skulle utmana jättarna – nu gör bolaget rekonstruktion och säljer hela logistikkedjan till Bzzt

BzztFavo

Oscar Johansson och Filip Nilsson, Favo. Foto: Press

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Favo skulle konkurrera med Foodora och Bolt med en helt annan modell och fick backning av Avito-grundarna. Men i december gick de in i rekonstruktion och nu gör de helt om – och säljer delar av verksamheten till Bzzt. “Vi har sneglat länge på Favo, och de på oss”, säger Emelie Holmer, Head of delivery services på Bzzt Sverige.

Boråsbolaget Favo grundades för fem år sedan med visionen att utmana tunga spelare som Wolt och Foodora i kampen om att leverera matbeställningar till dörren. 2019 expanderade bolaget till Stockholm. 

Bland investerarna i bolaget finns bland annat Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander som ledde en kapitalrunda på 20 miljoner kronor så sent som 2021. 

Bolaget har fram tills nu haft som strategi att kapa alla mellanhänder i leveranskedjan. Favo har själva startat restaurangerna, lagat maten, låtit kunderna beställa i Favos app och levererat till kunderna avgiftsfritt. 

Nu står det dock klart att leveransbolaget Bzzt förvärvar bolagets logistikkedja. Favo kommer att driva vidare tjänsten under samma varumärke och fortsatt fokusera på sina restauranger. 

“Vi har sneglat länge på Favo, och de på oss. Samarbetet startade lite i smyg i höstas med att Bzzt gick in och stöttade upp med vissa av Favos leveranser. Nu kan de koncentrera sig helt på att laga fantastiskt käk medan vi tar hand om leveranserna på vårt vanliga supereffektiva sätt. Alla vinner, även Favos kunder”, säger Emelie Holmer, Head of delivery services på Bzzt Sverige.

Det är fortfarande oklart vad som ligger till grund för försäljningen. Bolaget befinner sig just nu i rekonstruktion och har flyttat till Gävle. 2020 omsatte Favo 36 miljoner kronor och gjorde en förlust på 14 miljoner kronor. 

Favos grundare menar att försäljningen trots allt är positiv både för bolaget och kunderna.

“Vi har vårt hjärta i köket. Det är maten och gemenskapen kring matbordet vi ska foka på. Bzzt har en leveransförmåga och kvalitet som gifter sig finfint med all den kärlek vi lägger på käket. Nu pluggar vi in oss på deras system och tar Favo till nästa nivå”, säger Oscar Johansson, medgrundare av Favo.

Filip Nilsson, vd och medgrundare av Favo, vill inte kommentera några siffror från 2021 eller något om hur förgående år gick. 

“Vi gör en omställning av vår affärsmodell men för kunden som beställer kommer fungera det att fungera likadant. Vi laborerar med låta Bzzt sköta logistiken i Stockholm för att de kan göra det till ett lägre pris”.

Vad är bakgrunden till att ni befinner i en rekonstruktion? 

 “Det är för att ska få tid att se över vår modell och ändra om i den. Vi vill fokusera på det vi är bäst på, vilket är vår mat och vår teknik samtidigt som att Bzzt kan sköta distribution billigare”.

Läs mer