Sök

Oligark storägare i Voi – vd:n i öppet brev: "Detta drag kan ge tröst..."

VoiVoi

Fredrik Hjelm kommenterar Rysslandskopplingen i ett öppet brev. Foto: TT

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Den ryske mångmiljardären och oligarken Gabriel Yusjvaev är delägare i elsparkcykelföretaget Voi, något som tidigare inte har varit känt. Nu överlåts rösträtten till vd:n Fredrik Hjelm.

Voi:s Rysslandskopplingar fortsätter. Det var i förra veckan som det kom fram att på Voi:s ägarlista så finns bland annat Alexander Eliseev, storägare och styrelseordförande i fraktföretaget Globaltruck, som i sin tur ägs av ryska staten

Nu kommer nya uppgifter om att det finns ytterligare ryska affärsmän bland ägarna. Dokument visar att oligarken Gabriel Yusjvaev äger en post värd närmare 300 miljoner kronor i bolaget och enligt Forbes var han under 2021 Rysslands 64:e rikaste person. 

Efter att Dagens industri ställt kritiska frågor till Voi gick vd:n Fredrik Hjelm ut i ett öppet brev där han bemöter kritiken.

“Vi har två nuvarande aktieägare knutna till Ryssland som tillsammans äger cirka fyra procent av bolaget. Som jag nämnde har vi sökt investerare från början som anslutit sig till våra värderingar om inkludering och hållbarhet. Vi är övertygade om att dessa investerare är engagerade i unga, växande teknikföretag av samma skäl”, skriver han i brevet.

Fredrik Hjelm fortsätter med att berätta att han har bett de ryska ägarna att tillfälligt överlåta sin rösträtt till honom.

“Även om ingen investerare har något inflytande, eller har försökt ha något, i företagets beslutsfattande uppskattar vi alla att detta beslut kan ge tröst för alla som är berörda”, skriver han.

Voi:s ryska ägare är inte med på EU:s eller USA:s sanktionslistor, men sedan 2018 finns Gabriel Yusjvaev på en form av ”skamlista” där över 210 ryska politiker och affärsmän figurerar.

Läs mer