Sök

Statsministern ställde in Agenda – dagar senare dök hon upp hos en av Sveriges största influencers: “Viktigt att nå ut”

Influencern Therese Lindgren intervjuade statsminister Magdalena Andersson på Instagram. Foto: TT/Faksimil/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Influencern Therese Lindgren träffade i veckan Magdalena Andersson för ett samtal om kriget i Ukraina.

Det var bara några dagar efter att statsministern ställt in sin medverkan i SVT:s Agenda – på grund av tidsbrist.

“Therese Lindgrens kanaler når grupper som inte i lika hög utsträckning tar del av traditionell medias rapportering”, skriver statsministerns presskontakt Johan Ekström till Breakit.

För några dagar sedan träffade influencern Therese Lindgren statsminister Magdalena Andersson för att prata om kriget i Ukraina. Samtalet publicerades i en 14 minuter lång video på influencerns Instagram, där hon har en miljon följare. Även Andersson gjorde ett inlägg på plattformen där hon skrev att hela intervjun går att se på Lindgrens konto.

Magdalena Andersson träffade influencern på onsdagen, bara några dagar efter att hon skulle ha varit med i SVT:s Agenda. Men statsministerns medverkan ställdes in på grund av tidsbrist, något som Johan Klefbom, pressansvarig för programmet bekräftar. 

Influencer-intervjun har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

I en kommentar till Breakit skriver Johan Ekström, pressekreterare hos statsministern, att Therese Lindgren tog kontakt gällande en intervjuförfrågan med Magdalena Andersson, och att de gemensamt landade i att ett “fokus på kriget i Ukraina var rätt givet det allvarliga läget som råder.” Han konstaterar även att det inte var ett betalt samarbete

I fjol pågick en debatt om att politiker tackat nej till intervjuer med traditionella medier för att istället medverka i influencers kanaler. I och med söndagens inställda Agenda-intervju har diskussionen tagit fart igen. Vad är Magdalena Anderssons kommentar kring det?

"Som sagt är det viktigt att nå ut till hela svenska folket. Sedan Putin beordrade en invasion av Ukraina för 16 dagar sedan har statsministern gjort intervjuer med bland annat Sveriges radio, Dagens nyheter, Sveriges television, TV4, Göteborgs-Posten och Expressen”, skriver Ekström.

Han fortsätter: 

“Statsministern har också sedan dess varit tillgänglig för att svara på journalisters frågor vid över tio pressträffar och s.k. doorsteps."

Samlat in frågor från följare

Videoinlägget från samtalet mellan statsministern och Therese Lindgren inleds med att infleuncern konstaterar att hon har samlat in frågor från sina följare som Magdalena Andersson ska svara på. 

Hur kommer det sig att Ryssland invaderar Ukraina? Varför går inte andra länder in och stoppar Ryssland?  Har vi skyddsrum i Sverige?

Så lyder några av funderingarna som Therese Lindgren tar upp.

“För statsministern är det viktigt att nå ut till hela svenska folket, inte minst givet den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde och den oro som många svenskar känner med anledning av det som sker, och Therese Lindgrens kanaler når grupper som inte i lika hög utsträckning tar del av traditionell medias rapportering”, skriver Ekström.

Kritik från oppositionen

Efter Andersson ställt in sin medverkan i SVT har det på sociala medier riktats kritik mot statsministerns beslut. Bland annat av Hanna Strömberg, Moderaternas pressekreterare.

“Sveriges statsminster har inte tid att debattera med oppositionsledaren i ett av landets tyngsta nyhetsprogram SVT Agenda, men har tid att spela in en video med en influencer på Instagram? Ok”, skriver hon i ett uppmärksammat inlägg på Twitter. 

Det är inte första gången liknande kritik har riktats mot en högt uppsatt politiker. Så sent som under förra året anklagades finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) för att ha duckat traditionella medier men lät sig intervjuas av influencern Margaux Dietz, efter krisen i förlossningsvården som lett till att flera barnmorskor sagt upp sig. 

Patrizzia Ohlson, Therese Lindgrens presskontakt, skriver till Breakit att Lindgren kontaktade statsministern med en intervjuförfrågan om politik i allmänhet men att de kom överens om att göra en intervju om kriget i Ukraina istället.

“Therése får mycket frågor och funderingar från sina följare om läget i omvärlden. Det här var en chans att i dessa osäkra tider använda sin plattform till att besvara några av dem och att sprida samhällsinformation till sina följare, varav många kanske inte konsumerar traditionell media”, skriver Patrizzia Ohlson.

På frågan om det var ett betalt samarbete svarar hon att Lindgren “har som policy att inte ta betalt av politiska organisationer för att hålla en oberoende ställning.”

Influencern har haft liknande samtal med politiker tidigare, däribland med den tidigare statsministern Stefan Löfven om pandemin. 

Läs mer