Sök

Mikke Selander har rest i två dygn – nu har han elva personer från Ukraina med sig till Sverige

RysslandUkraina

Mikke Selander. Foto: Press / Privat

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vid tågstationen i den polska staden Chelm anlände människor som flytt från Ukraina i vågor. För Mikke Selander som åkt dit med mat och förnödenheter från Örebro blev situationen ett uppvaknande.
"Det brukade gå några tåg i veckan men nu kommer det tåg varje timme med tusentals personer ombord från Ukraina", säger han.

Nyligen uppmärksammade vi Mikke Selander i samband med att fintechbolaget Northmill köpt upp Karlstadsbolaget Moreflo och meddelade att de skulle lansera sin egna kassalösning Northmill Flo. Ny vd i dotterbolaget blev Mikke Selander, som tidigare har berättat om hur han utan riskkapital lyckades bygga SaaS-bolaget Ancon till något av en framgångssaga

När Breakit under söndagen når Mikke Selander är affärerna antagligen det sista han tänker på, efter att ha spenderat nästan två dygn på resande fot till den polska staden Chelm nära gränsen till Ukraina. 

“Vi kom fram precis vid midnatt och visste inte vart vi skulle åka. Vi hade fått en adress men där var det tomt. Det såg ut som vilken svensk småstad som helst, som Trollhättan fast i Polen. Så vi åkte till tågstationen, såg ett antal bilar först men inte så mycket mer”, berättar han.

Sen kom uppvaknandet.

“Det brukade gå några tåg i veckan men nu kommer det tåg varje timme med tusentals personer ombord från Ukraina. Mammor, barn och gamla människor. Papporna är verkligen kvar i landet.”

Planen var dels att ta med mat och förnödenheter ned till gränsen, vilket snart lämnades över till volontärarbetare på plats, dels att hjälpa människor till Sverige. Via Linkedin hade Mikke Selander och hans bror nått ut till personer som ville swisha pengar för att hjälpa. Överskottet skänker de till UNHCR.

I Chelm stannar de därför inte länge. De har själva hyrt en minibuss för resan och på vägen träffade de en privatperson från Karlskrona som också var på väg ned för att hjälpa till. 

När de nu reser hem har de med sig 11 personer som har lyckats ta sig ut ur Ukraina och som följer med till Sverige.

“Vi har tre olika familjer med oss nu. En mamma med tre barn i tonåren. Hon var med när Krim annekterades 2014 i Donetsk och blev skadad av attackerna där. Den här gången sköt de på hennes lägenhetshus. Det är andra gången hon tvingas fly”, säger Mikke Selander.

“En mamma med två barn och en mamma med en 20-årig dotter är också med. Vi har sovit i ett bibliotek nu i några timmar och ska åka tillbaka mot färjan i Gdynia om 20 minuter.”

Familjerna har fått boende i Karlskrona när de kommer till Sverige. Mikke Selander berättar att det finns många privatpersoner och organisationer som ordnar boende just nu för de som flyr. 

“Det är väldigt mycket kärlek och välvilja här nere. Men det som slog mig är ju hur människor verkligen vill tillbaka till Ukraina och sina liv. De är inte glada för att komma till Sverige, de vill ha sina vanliga liv tillbaka.”

“Man måste nog vara beredd på att det är det här man ger sig in på. Att jag nu har 11 personer med mig till Sverige, det är en mental förberedelse man inte ska underskatta och ett ansvar.”

Läs mer