Sök

Spotify svarar till slut – stänger kontoret i Ryssland

Spotify

Spotifys vd och grundare Daniel Ek

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify har inte velat kommentera hur bolaget agerar i Ryssland med anledning av kriget.

Men på onsdagskvällen tog plattformen bladet från munnen.

Det ryska kontoret stängs och material från den ryska propagandaapparaten har tagits bort.

Spotify har under de senaste dagarna fått häftig kritik för att inte ha gett några kommentarer apropå bolagets verksamhet i Ryssland. Breakit har sedan i helgen ställt frågor till bolaget och har kunnat avslöja att bolaget rekryterar till kontoret i Moskva.

Men på onsdagskvällen gjorde bolagets svenska enhet ett uttalande på Twitter, som inleds med att bolaget är förtvivlat “över den oprovocerade attacken mot Ukraina”. 

“Till följd av krisen har vi vidtagit flera åtgärder. Vi har stängt vårt kontor i Ryssland på obestämd tid”, fortsätter uttalandet.

Spotify skriver även att bolaget har granskat tusentals podcastavsnitt och har “begränsat möjligheten att hitta” avsnitt som kan kopplas till den ryska staten. 

“Tidigare i veckan tog vi ytterligare ett steg då vi tog bort allt innehåll från RT och Sputnik från Spotify i EU och andra marknader”, skriver bolaget vidare. 

Det framgår däremot inte konkret om invånare i Ryssland fortfarande kan ta del av innehåll från propagandakanalerna RT och Sputnik via Spotify. 

Det svenska bolaget skriver vidare att det är av “högsta vikt” att tjänsten finns tillgänglig i Ryssland för att det ska finnas ett globalt flöde av information där. 

Uttalandet avslutas med att Spotify berättar att de dubblar alla pengar som deras anställda donerar till humanitära insatser i krigsregionen.

Läs mer