Sök

Voicemachine skapar ett Uber för röster – planerar gaming-satsning och fyller kassan

Voicemachine

Voicemachines grundare Olle Bodelius och Peo Drangert i mitten. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Riskkapitalbolaget Moor leder investeringen på 17 miljoner i techbolaget Voicemachine.
Nu ska de satsa på röster i spel och rekryterar från den svenska utvecklaren Dice.

Svenska Voicemachine har beskrivit sig som ett slags Uber för röster. Grundtanken är att skala bort allt, enligt dem, som är onödigt i exempelvis voice over-produktionen idag. Genom att använda sig av tekniska lösningar som finns idag kan de skala bort saker som studios och projektledning och därmed få ned kostnaderna.

“Vi har kapat alla onödiga kostnader och gjort processen betydligt smidigare”, har bolagets vd Peo Drangert tidigare förklarat satsningen för Breakit.

Nu ska Voicemachine ge sig in på ett helt nytt område – den stora spelbranschen.

I samband med satsningen passar bolaget också på att stärka kassan med 17 miljoner. Dessutom kliver Raoul Hamilton, tidigare ansvarig för röst-inspelningar på den svenska spelstudion Dice, in för att leda den nya satsningen.

“Spel har alltid funnits med som ett segment vi vill utvärdera. Förra året upptäckte vi att det fanns ett stort omättat behov inom det segmentet. De har arbetat traditionellt och gammalmodigt, sprunget lite ur samma sätt som filmbranschen arbetar. Det är en satsning som både blir en avsmalning för oss, men som också öppnar upp för att vi ska bli ett globalt bolag”, säger medgrundaren Olle Bodelius

De investerar

Ledande investerare i den nya rundan är Moor Holding, som tidigare har investerat i såväl Acast som Angry Birds-utvecklaren Rovio. Men även de tidigare affärsänglarna i form av Nordea-veteranen Annika Sigfrid och Åsa Riisberg, tidigare partner på EQT, försvarar sina andelar i bolaget.

Raoul Hamilton har följande att säga om sin nya roll i Voicemachine:

“Det ska bli otroligt spännande att leda utvecklingen av den plattform vi spelutvecklare haft behov av länge. Vi kommer utveckla en ny standard för branschen”, säger han.

Voicemachine grundades 2019 av Peo Drangert och Olle Bodelius, tillsammans med David Ershag och Daniel Larsson. Under 2020 omsatte bolaget 0,7 miljoner med ett minusresultat på 0,3 miljoner. Bokslutet för 2021 är inte färdigt ännu, men Olle Bodelius berättar att intäkterna kommat att landa kring 2,5 miljoner kronor.

"Med fylld kassa och en av världens främsta voice-over producenter inom spelutveckling i vårt team har vi alla förutsättningar att förändra voice-over inom gaming i grunden", säger Peo Drangert

Läs mer