Sök

Saveggy har tagit fram en ätbar spray – för att kunna fixa plastproblemet i grönsaksdisken

SaveggyHållbarhetmat

Foto: Green Challenge

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Lösningen från Saveggy lockar klimatinvesterarnas intresse – och samarbeten med Ica och Lidl.

Inplastade grönsaker har blivit något av en hjärtefråga för många klimatintresserade människor. Länder som Frankrike har bland annat förbjudit de små plastpåsarna som brukar finnas vid frukt och grönt i matbutikerna. Men att bara slopa plasten verkar inte vara en lösning som fungerar i alla fall – exempelvis kan hållbarheten på gurkor öka med många dagar om de plastas in.

Men plasten ska ändå väck på något sätt. 

Det hoppas i alla fall Lundabolaget Saveggy som har tagit fram ett ätbart alternativ till plasten kring gurkan. Kortfattat handlar det om en ätbar och biobaserad vätska som ska sprejas på grönsakerna eller frukten som ska skyddas. Något som grundarna Vahid Sohrabpour och Arash Fayyazi menar ska skydda lika bra som den vanliga plastfilmen.

För att utveckla produkten vidare har bolaget nu tagit in 8 miljoner kronor i en investering från Almi Invest Greentech, Inkubatorn Smiles fond Smile inject capital och uppfinnaren Christer Fåhraeus fond Fåhraeus startup and growth.

”Saveggys forskningsbaserade förpackningslösning, som adresserar en mycket stor hållbarhetsutmaning för livsmedelsmarknaden som drivs hårt av regulatoriska förändringar, är ett bra exempel på Lunda-baserade bolag som vi på Fåhraeus Startup And Growth Fund vill stötta i tidigt skede”, säger Christer Fåhraeus och fortsätter.

“Vi ser stora möjligheter att Saveggy genom sin skalbara, hållbara och kostnadseffektiva approach kommer kunna ta stora marknadsandelar såväl inom EU som på sikt i USA under de kommande åren.”

Bolaget har även samarbeten med både Ica och deras initiativ "Ica växa", liksom Lidl med deras "Hållbarhetsakuten". Målet är att lansera någon gång nästa år.

“Med denna investering kan vi ta nästa steg i vår utveckling och på allvar börja förbereda oss för kommersiell lansering av vår produkt under nästa år”, säger Vahid Sohrabpour, vd på Saveggy.

Läs mer