Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bianca Ingrosso säljer aktier i Caia – som nu är ett miljardbolag

Bianca Ingrosso Foto: TT

Caia:s nya vd Adeline Sterner och riskkapitalbolaget Verdane köper aktier i Bianca Ingrossos snabbväxande sminkbolag – som nu är värt över 1 miljard kronor.

I samma veva säljer Bianca Ingrosso och de andra grundarna knappt 10 procent av bolaget.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det är dokument inlämnade till Bolagsverket som avslöjar de nya affärerna och den nu skyhöga värderingen på det snabbväxande e-handelsbolaget. På basis av dokumenten har ägardatatjänsten Holdings uppdaterat sin databas och där framträder flera intressanta saker: 

  • Caia har nyligen gjort två mindre riktade emissioner. Den senaste skedde i januari, till en okänd köpare, och gjordes till ett pris om drygt 12300 kronor per aktie. 
  • Det betyder att Caia nu värderas till 1,2 miljarder kronor, upp från drygt 400 miljoner sommaren 2020. Eller med andra ord: tre gånger högre efter cirka 20 månader. 
  • Den andra riktade emissionen är gjord mot nya vd:n Adeline Sterner som i den transaktionen, som gjordes i november, köpte aktier för cirka 5 miljoner kronor. Hennes ägarandel uppgår till 0,5 procent. 
  • Grundaren Bianca Ingrosso har under andra halvan av förra året sålt nästan 3 procent av aktierna. Hennes ägarandel minskar därmed till 11,5 procent. 
  • Avgående vd:n och medgrundaren Mikael Snabb har också sålt. Det har även de två andra medgrundarna gjort: Jesper Matsch och Vanessa Lindblad (Biancas tidigare manager). 
  • Köpare är riskkapitalbolaget Verdane som därmed ökat med nästan 10 procentenheter. Riskkapitalbolaget kontrollerar därmed nästan 60 procent av aktierna i Caia.

Nyttjat köpoption 

Hur mycket Bianca Ingrosso och hennes medgrundare drar in på aktieförsäljningen framgår däremot inte. Men om försäljningen gjordes till samma värdering som den gällde när Adeline Sterner köpte aktier i november så rör det sig om 30 miljoner kronor för Bianca Ingrosso och totalt 70 miljoner kronor för de andra.

Köparen Verdane vill inte kommentera värderingen, men förklarar att försäljningen hänger ihop med en köpoption kopplad till deras ursprungliga investering i bolaget. I en kommentar skriver riskkapitalbolaget:

"Caia har som bekant fortsatt gå från klarhet till klarhet sedan vi investerade sommaren 2020, och därför valde vi att utnyttja en option på ytterligare 10 procents ägande som ingick i det ursprungliga investeringsavtalet under H2 2021. Hela grundarteamet är supertaggade på att fortsätta den här resan tillsammans som ett av Nordeuropas mest älskade beautybolag i prestigekategorin.”

Stor succé 

I början av juli 2020 gick riskkapitalbolaget Verdane in som majoritetsägare i Caia. Bianca Ingrosso har inte berättat exakt hur mycket hon tjänade på den affären, men efter ett pusselläggande och en uträkning kunde Breakits Stefan Lundell i höstas avslöja att det då handlade om minst 100 miljoner kronor. 

I december meddelade Bianca Ingrosso, som även är en av Sveriges största influencers, att hon ville satsa mer på sina företag och därför hoppar av tv-serien Wahlgrens värld efter tio säsonger. 

Mitt fokus behövde läggas mer på Caia och ett nytt roligt projekt som kommer nästa höst”, skrev hon på Instagram i december och syftade då på det nya och hemliga e-handelsbolaget Ani Who.

Caia, som grundades 2018, växer samtidigt kraftigt. I slutet av november i fjol spådde Bianca Ingrosso och Mikael Snabb att omsättningen skulle överstiga 300 miljoner kronor under 2021, i så fall en fördubbling från året innan.

Breakit har sökt Mikael Snabb, som avböjt att kommentera.

Är du intresserad av e-handel och affärer? Nu lanserar Breakit ett nytt event – Breakit E-com Day  där vi tillsammans med Sveriges hetaste e-handlare kommer att fånga upp de största snackisarna och utmaningarna i branschen just nu. Bland talarna återfinns bland annat just Caia – och många, många fler! 

Läs mer