Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Schibsted utvärderar Prisjakt – alla alternativ på bordet

Dan Ouchterlony, Schibsted. Foto: Press

Schibsted har varit ägare i Prisjakt i över 15 år.

Men nu rör det på sig och norrmännen öppnar för en ändring. Bud är välkomna in.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det är i fredagens kvartalsrapport som Schibsted berättar att den norska mediajättens ägarmässiga inställning vad gäller Prisjakt har förändrats.

“... prisjämförelsemarkanden är fortfarande fragmenterad och vi ser åtskilliga intressanta konsolideringsmöjligheter. Mot den bakgrunden, har vi bestämt oss för att initiera en strategisk utvärdering under 2022 med målet att frigöra Prisjakts fulla potential”, skriver Schibsted i bokslutskommunikén. 

I denna formulering öppnar Schibsted för ett ägarskifte, bekräftar Dan Ouchterlony, som är chef över Schibsteds affärsområde “Ventures - och Financial Services”, det område som Prisjakt sorteras in under. 

Men han understryker också att det kan gå åt andra hållet – att Schibsted förvärvar något ytterligare inom prisjämförelse. Eller ett mellanting, att Schibsted och Prisjakt teamar upp med andra aktörer. Notering är "inget huvudspår", säger Dan Ouchterlony också.

"Det rör på sig"

Beskedet om den strategiska utvärderingen kommer bara några månader efter Klarnas förvärv av Prisjakts konkurrent Pricerunner. Det har skett andra transaktioner på området och sammantaget har detta varit utlösande faktorer.  

“Nu rör det sig på marknaden, och det finns möjlighet att gå in aktivt i det.  Eller att bolaget blir till salu – om någon är villig att betala väldigt bra. Men vi har ett öppet sinne. Det kan sluta på olika sätt”, säger Dan Ouchterlony. 

Han säger att Schibsted har fått propåer angående Prisjakt, men vill inte säga hur många eller om de kommer från aktörer med samma verksamhet som Klarna. 

“Marknaden är fragmenterad, men jag tycker att det finns utrymme för en fristående pan-europeisk prisjämförelseaktör. Varför finns inte en sådan?”, säger han retoriskt. 

Prisjakt grundades år 2000 av Jonas Bonde. Sex år senare klev Schibsted in i ägarlistan för första gången och mediabolaget äger numera 100 procent av aktierna. 

Prisjakt omsatte 383 miljoner norska kronor under 2021, enligt Schibsteds färska bokslut. Det var en nedgång med 4 procent från året innan och under det fjärde kvartalet var intäktsfallet större än så, -14 procent. Bolaget förklarar nedgången att e-handelsmarknaden var extra stark under fjärde kvartalet 2020 då coronarestriktionerna var mer omfattande. 

Klarna köpte Pricerunner i slutet av 2021 för drygt 9 miljarder kronor. 

Läs mer