Sök

Pricerunner stämmer Google – på 22 miljarder

PricerunnerGoogleprisjämförelse

Nicklas Storåkers, huvudägare och Mikael Lindahl, vd för PriceRunner. Foto: Press/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Pricerunner tar strid mot Google som de menar manipulerar sökresultat för att gynna sina egna prisjämförelser.

Den svenska prisjämförelsesajten Pricerunner stämmer sökjätten Google på omkring 22 miljarder kronor vid Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget. 

Anledningen till stämningen uppges vara att EU-kommissionen fastställt att Google brutit mot konkurrenslagstiftningen genom att manipulera sökresultat för att gynna sin egen produkt- och prisjämförelsetjänst.

“Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi idag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu”, säger Mikael Lindahl, vd för PriceRunner, i pressmeddelandet.

Varit i bråk med Google även tidigare

Pricerunner har under många år bråkat med Google. Redan 2018 gick Pricerunner, med Nicklas Storåkers i spetsen, samman med ett antal andra europeiska aktörer för att sätta press på EU-kommissionären Margerethe Vestager om att sätta stopp för vad de menar är ett gynnande av sig själva från sökjätten.

I november förra året köptes Pricerunner upp av den svenska betaljätten Klarna, som bland annat vill integrera tjänsten i sin app.

Men även om bolaget nu har köpts upp så innebär det alltså inte att de lagt bråket med Google åt sidan. 

Redan 2017 delade EU-kommisionen ut en rekordböter på 23 miljarder kronor till Google just för att de hade gynnat sin egna shoppingtjänst i sökresultaten. Och sedan dess har Pricerunner alltså fört en egen kamp mot den bolaget, där de nu menar att Google inte har rättat sig efter kommissionens beslut utan att de har fortsatt att missbruka sin dominerande ställning.

Bolaget förväntar sig också att det här är en process som kommer att pågå under flera år. Och skriver också att beloppet kommer att ”justeras upp väsentligt” allt eftersom att Google fortsätter verka som tidigare.

"Vi är redo att föra ett krig hur många år som helst", säger Mikael Lindahl när Breakit ringer upp.

Förlorad vinst sen 2008

Av pressmeddelandet framgår även att Pricerunner söker ersättning för förlorad vinst i Storbritannien sedan 2008 och i Sverige och Danmark sedan 2013. 

“Det här är också en överlevnadsfråga för många europeiska entreprenörsbolag och arbetstillfällen inom tech. Om amerikanska techjättar genom sina närmast monopolställningar tillåts härja fritt och manipulera marknader så kan vi räkna med att många techbolag i Europa drabbas långt utanför den marknad för produkt- och prisjämförelser som nu står i fokus”, säger Mikael Lindahl.

Pricerunner omsatte 440 miljoner 2021.

LÄS OCKSÅ: Miljonregn över riskkapitalbolaget – om Pricerunners krav går igenom

Breakit söker Google för en kommentar.

Läs mer