Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Därför är det full panik på Instagram i kväll - helt i onödan

Artikel bild

Etablerade medier och Instagram-profiler eldar på ryktesspridningen men nu kan Breakits krönikör Emanuel Karlsten ge fakta i målet.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

kontakt@emanuelkarlsten.se

Krönikör

Ibland är det en nyhet att saker inte är en nyhet. För när hela internet vibrerar av vridna rykten och etablerade medier hakar på utan källkritik, då är det på sin plats att kräva att vi sitter ner i båten en stund.

För nej, Instagram kommer inte att förändras helt. Det är inte ens en dålig förändring. Och ännu viktigare, Instagram kommer inte förändras på tisdagen, den 29 mars.

Jag antar att föregående fyra meningar kommer behöva läsas om några gånger eftersom det pågår någon slags hjärntvätt på Instagram ikväll, den 28 mars. Att öppna appen är att möta en flodvåg av panik, vädjan och helt lösryckta (men unisona!) rykten.

Från både sportprofiler...

...och vanliga användare.

Källa? Någon annan. Påståendet har på rekordkort skapat så stark rundgång att det blivit en sanning som både Sydsvenskan, Svd och flera av våra största medier hänvisar till. Källa? Ingen.

Skärmavbild 2016-03-28 kl. 19.18.41.png

Varför just nu? Sannolikt för att många har fått en appuppdatering för Instagram idag, och att Instagram förra veckan rapporterade om att man nu testar en algoritmförändring i flödet. Någon har satt likhetstecken och sedan var ryktesfloden igång. Antar jag.

För det är inte helt klart. Instagram själva tycks inte heller förstå och en märkbart konfunderad Instagram-anställd har gått ut via sina sociala medier och försökt mota ryktet.

Det går sådär.

Faktum är fortfarande…

Och till slut tvingas även Instagrams officiella konto bekräfta.

Egentligen är tidpunkten för förändringen strunt samma. För ja, det stämmer att Instagram testar ett nytt sätt att presentera innehåll. Men det är inte så farligt som det låter. Ingenting av det som du följer kommer att försvinna och du behöver inte slå på några fåniga notifikationer. Allt har sina helt rimliga skäl.

I en bloggpost den 15 mars skrev Instagram att användarna bara ser 30 procent av bilderna från de personer de följer. I snitt är alltså 70 procent postat helt förgäves. Det här är ett problem, både för oss och Instagram. För Instagrams, eftersom de behöver vårt engagemang. Ju mer vi gillar och kommenterar, desto fler datapunkter får Instagram att sälja till annonsörer. Men vi blir också mer lojala. Om varje besök innebär att vi ser de bästa bilderna, ökar incitamentet till att öppna appen oftare.

Därmed blir det bättre också för mig som användare. Det är klart att om jag bara ser 30 procent av bilderna vill jag kunna se de bästa 30 procenten först.

Det här är en funktion som redan finns på Facebook och som drog på sig stort missnöje när det lanserades. Internet är van vid det kronologiska, men allt det når en brytpunkt. Hur många längtar idag tillbaka till en kronologisk ordning för facebookstatusar?

Facebooks algoritm är dessutom idag så välutvecklad att den mest liknar våra analoga sociala relationer. De som vi gillar att umgås mest med är de vars statusar vi oftast ser. Insprängda ibland av besked om att en avlägsen Facebookvän vi inte bryr oss om har fått barn. Allt detta blandas upp av statusar från sådana vi inte känner, men som skrivit något smart, eller företag som har något relevant att säga.

Fungerar det alltid bra? Nej, men det gör Facebook mer relevant än ett kronologiskt flöde. Beviset för det är att du antagligen aldrig bytt “top stories” till “most recent” på ditt Facebookflöde.

Ja, här finns också flera invändningar. Som att Instagram används mer som en inspirationsapp än en kontaktbok för högstadiekompisar, till exempel. Det är också anledningen till att Instagram kommer att vara betydligt mer försiktiga med förändringen. Det vi hittills vet är att ändringen (som sker “inom de närmsta månaderna”) kommer rulla ut som ett test som till en början bara kommer innebära att ordningen på bilderna kastas om - utifrån relevans. Den relevansen skulle kunna bygga på hur nära användaren står dig, hur ofta du gillat/kommentera/stannat upp ovanför personens bild, eller läst dess kommentarer. Och antagligen också hur andra personer som är viktiga för dig har reagerat på bilderna i flödet.

Vad det kommer innebära? Ett bättre Instagram, kan vi vara ganska säkra på.

För Instagrams enda tillgång är sina användare. Och att vi är nöjda med deras produkt. Det är därför testet görs och det är därför vi kommer veta att hur det än slutar kommer majoriteten av oss tycka att det blev ett bättre Instagram.

Läs mer