Sök

Jarno Vanhatapio lämnar som vd på Nakd – Anders Kristiansen ny vd

NakdMode

Jarno Vanhatapio, vd på Nakd. Foto: Johanna Ekström

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Modebolaget Nakd byter vd när grundaren Jarno Vanhatapio väljer att kliva av.

Nakds grundare Jarno Vanhatapio lämnar sin roll som vd i bolaget och ersätts av Anders Kristiansen. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. 

”Jag tror att jag är en ledare mer än vad jag är en vd. När man är ledare så stakar man ut riktning, men när du är vd för över 320 personer så går din dag åt till en himla massa annat än kund och produkt. Och jag känner att jag vill hålla på med kund och produkt. Det skapar mest värde för bolaget", säger Jarno Vanhatapio till Breakit.

Enligt uppgift till Breakit har bolaget letat efter en ersättare i drygt ett år.

“Styrelsen och jag har varit på jakt efter en ny vd för att leda Nakds nästa fas av global expansion. I Anders har vi hittat den personen. Han har rätt entreprenöriell energi och kunskap för att fortsätta vår tillväxtresa. Han är ett internationellt etablerat namn med en meritlista som talar för sig själv."

Jarno Vanhatapio kommer efter vd-bytet att sitta kvar i Nakds styrelse och han är fortsatt bolagets tredje största aktieägare. Han kommer också att fortsätta arbeta med bolagets produkter och varumärke.

Tiden som vd har däremot inte varit helt utan dramatiska händelser för grundaren. Under 2020 skakades snabbväxande Nakd exempelvis av ett stort uppror på Instagram där bolaget pekades ut för diskriminering, mobbing och orimliga arbetstider av tidigare praktikanter.

Vd med rutin

Anders Kristiansen kommer närmast från en roll som vd på Esprit, men har också arbetat på bolag som New Look och Bestseller Fashion Group China. Rollen som vd på Nakd tar han officiellt över den 1 mars i år.

“Nakd har på kort tid gjort en imponerande resa och byggt upp ett modeimperium på den europeiska marknaden. Med min tidigare erfarenhet ser jag mycket fram emot att expandera på fler kontinenter och att fortsätta etablera bolaget som den ledande aktören när det kommer till hållbart mode”, säger han.

I pressmeddelandet skriver Nakd att bolaget, trots pandemi och globala logistiska problem, har lyckats både med kraftig tillväxt och förbättrade operationella resultat de senaste åren. Där lyfter Nakd bland annat fram lanseringen av sin mobilapp som väldigt framgångsrik.

Under 2020 omsatte Nakd omkring 2 miljarder kronor, med ett ebitda-resultat (före skatter och avgifter) på minus 29 miljoner kronor.

Till DI uppger Jarno Vanhatapio att Nakd under 2021 omsatte cirka 2,4 miljarder kronor.

Planen är att Anders Kristiansen ska öka den siffran till över 10 miljarder "så fort som möjligt".

"Återuppfinner hållbart mode"

Jessica Schultz är partner på Nakds största investerare Northzone. Hon kommenterar vd-bytet så här:

”Vi blev investerare i NA-KD 2017 och har följt deras resa mot att bli ett av de snabbast växande modemärkena i världen. NA-KD återuppfinner hållbart mode för generation Z och millennials, och samarbetar med ledande influencers samt arbetar nära sina kunder genom sin egen närvaro på sociala medier. Det är en resa som vi tror kommer att fortsätta till nya marknader under ledning av Anders Kristiansen som har imponerande resultat i de tidigare bolagen han har varit VD i."

I maj förra året värderades modeföretaget, enligt nya handlingar och uppgifter, till hela 5,3 miljarder kronor. Detta i samband med en kapitalrunda på 400 miljoner kronor från det familjeägda investeringsbolaget Ernström & Co och tidigare investerare. 

Läs mer