Sök

Instabox gör stort förvärv i Norge – Verdane blir storägare

VerdaneInstaboxBud och frakt

Instabox köper norska Porterbuddy. På bild: Alexis Priftis, vd. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det händer saker kring last mile-bolaget Instabox.

Nu förvärvas norska Porterbuddy och Verdane blir en av de största ägarna.

Det köpta bolaget Porterbuddy, grundat kring 2017, beskrivs som marknadsledande i Norge inom hemleveranser för ehandel.

Riskkapitalbolaget Verdane, som har sitt ursprung i just Norge, investerade i Porterbuddy häromåret. 

“Vi har stöttat Porterbuddy under en fantastisk tillväxtresa sedan 2020, och sammanslagningen med Instabox är ett naturligt nästa steg mot att bygga en europeisk marknadsledare inom hemleveranser. Från ett makroperspektiv har marknaden för ehandelsleveranser visat mycket stark tillväxt driven av att konsumenter fortsätter att söka sig online i allt större utsträckning”, säger Christian Jebsen som är partner på Verdane. 

Verdane kommer även skjuta till ytterligare kapital till det sammanlagda bolaget. Hur mycket det handlar om nämns inte, men summan beskrivs som ett “signifikant belopp” och kommer göra Verdane till en av Instabox största ägare. I ägarlistan finns Creades och EQT sedan tidigare. 

I början av 2022 höjde just Creades sin värdering av Instabox till drygt 7 under något mystiska omständigheter. Börsnoterade Creades hänvisade till "en extern transaktion av större storlek", men ville inte säga något mer konkret. Nu vet vi vad investeringsbolaget syftade på. 

Porterbuddys omsättning växer kraftigt och låg under 2021 kring motsvarande 100 miljoner kronor, erfar Breakit. Bolaget har värderats kring en halv miljard kronor i affären enligt våra källor. 

Sammantaget tar Instabox in cirka 1 miljard kronor i en nyemission, enligt uppgift till Breakit. Vi har dock inte kunnat utröna om det är fler aktörer än Verdane som skjuter till pengar. 

Europa väntar 

Med den nya ägaren, och det nya kapitalet, i ryggen ska Instabox nu gasa ut i Europa, något Breakit har varit inne på tidigare, bland annat i den här texten. I slutet av förra året gick bolaget in i Tyskland. 

“Vi har haft ögonen på Porterbuddy ett tag, och jag är imponerad av deras servicenivå och deras avancerade och innovativa tech stack för hemleveranser. /…/ Med stöd från en erfaren investerare som Verdane ser vi fram emot att fortsätta tillväxtresan i Norge och möjligheten att ta en ledande position i Europa”, säger Instabox vd Alexis Priftis om förvärvet och om den stundande geografiska expansionen. 

Porterbuddy är mer fokuserat på hemleveranser än Instabox. En annan skillnad är att arbetskraften är mer gigbaserad i det norska bolaget än i det svenska. Vidare har Porterbuddy en teknikplattform som ger konsumenten “möjligheten att slå ihop flera leveranser från olika försäljare till en leverans”. 

Det är tydligt att denna tekniska plattform har lockat Instabox och enligt Verdane kommer plattformen nu att användas på andra marknader. 

“Porterbuddys hållbara och användarvänliga teknikplattform spelade stor roll för uppköpet, och Instabox ser stor potential i en utrullning av Porterbuddys teknikplattform på dess övriga marknader”, skriver Verdane i sitt pressmeddelande.

Läs mer