Han blev störst i Sverige – så gick Einárs affärer på slutet (nya siffror)

Musik
Nils ”Einár” Grönberg mördades utanför sitt hem i oktober 2021. Foto: TT/Montage

Nils ”Einár” Grönberg mördades utanför sitt hem i oktober 2021. Foto: TT/Montage

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Så gick det för artisten Nils "Einár" Grönbergs bolag innan han mördades.

För ett par år sedan skrev vi en artikel som handlade om att det skett ett maktskifte på Spotify. Siffror avslöjade då att ett stort antal artister – främst svenska rappare – valt att nobba de etablerade skivbolagen för att istället starta egna bolag, samtidigt som de toppade Spotify-listorna och kammade hem priser.

En av dessa rappare var Nils ”Einár” Grönberg, som mördades utanför sitt hem i Hammarby Sjöstad i oktober 2021.

Mest streamade artisten

Einár var 2019 den mest spelade artisten på Spotify i Sverige och året efter hamnade han också högt upp på topplistorna. Något som då resulterade i ett rejält ekonomiskt tillskott. 

Hans bolag, NS1 Production Scandinavia, omsatte då (2019-06-01 – 2020-05-31) närmare 17 miljoner kronor och redovisade ett resultat efter finansiella poster på hela 7,6 miljoner kronor.

Men under det senaste räkenskapsåret föll siffrorna, trots fortsatta framgångar på Spotify, kraftigt. Enligt bolagets årsredovisning som Breakit har tagit del av, och som Expressen var först med att rapportera om, rasade omsättningen till 5,5 miljoner kronor under perioden 2020-06-01-2021-05-31. Miljonvinsten byttes även till en rörelseförlust på knappt 1 miljon kronor.

”Utbrottet av Covid-19 har påverkat omsättningen och resultat negativt i form av uteblivna konsertframträdanden och uppskjutna produktioner”, står det i årsredovisningen, som signerats av Nils Grönbergs mamma Lena Nilsson.

Bolagets största kostnadsposter var under perioden 2,3 miljoner kronor på ”råvaror och förnödenheter” och personalkostnader på 1,95 miljoner kronor.

Vid det brutna räkenskapsårets slut hade bolaget 3,6 miljoner kronor i kassan.

Rappade om det kriminella livet

Nils ”Einár” Grönberg slog igen som 16-åring. Genombrottet kom samtidigt som han satt LVU-placerad på ett HVB-hem och karriären gick därefter spikrakt uppåt. I perioder var han en av Sveriges största artister sett till spelningar och viralt genomslag – trots att han valde att stå helt vid sidan av traditionella skivbolag.

Einárs musik kretsade ofta kring kriminella element och kan beskrivas som ”gangsterrap”. 

På torsdag släpper SVT en dokumentär om Einárs liv och bortgång.

”Han sjöng om en destruktiv värld med vapen och droger och för att kunna leva upp till bilden av sig själv och de låtar han skrev var han också tvungen att ha de här personerna kring sig”, förklarar den prisbelönte journalisten och författaren Diamant Salihu i dokumentären, rapporterar GP.

”Det skapade en hotbild och gjorde honom så småningom till måltavla eftersom han inte hade saEmma sorts uppbackning som flera andra rapartister i samma miljö.”

Ingen har ännu åtalats för mordet.

LÄS MER: Därför var Einár unik – den nya skolans ledare

Läs mer