Sök

Det här är Web 3.0 och därför kommer det (kanske) revolutionera internet

NFT

Vad är egentligen Web 3.0? Vi reder ut. Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Alla pratar om Web 3.0 – men vad är det egentligen?

Techvärlden är känd för sina buzzwords, är det inte AI eller VR som är det som spottas ut från investerare och entreprenörer är det något annat som är hetast just nu.

Det senaste i raden är Web3 eller Web 3.0. Begreppet dök upp när både vi och andra medier bad om de hetaste spaningarna inför 2022. I sina spaningar inför året skrev också vår kolumnist Arash Gilan om hans tro på Web 3.0.

“Det är förstås tidigt i sin linda men jag är övertygad om att detta är framtiden och att de som inser det för sent kommer ångra sig djupt”, skrev han.

Men vad är egentligen Web 3.0?

Vi börjar med en liten historisk tillbakablick. För att något ska kunna bli Web 3.0 måste det såklart finnas 1.0 och 2.0. 

Kort sammanfattat kan man säga Web 1.0 är de vanliga hemsidorna som dök upp under 90-talet. I den här fasen av internet är trösklarna ganska höga för att publicera sig. Att bygga en hemsida och få ut den på internet var inget som gemene man klarade av.

Nästa steg var Web 2.0: bloggar, flickr och appar gjorde att det blev lättare för oss vanliga människor att bidra och uttrycka våra åsikter på internet. Med tiden har det utvecklats helt mot att olika plattformar har tagit över. Apple med sin Appstore och Facebook dominerar stort och har också fått enorm makt. 

Entré då för Web 3.0.

Istället för att ett fåtal stora plattformar ska styra över internet är entusiasternas dröm att internet ska fungera mer decentraliserat. Där vi istället för att bara läsa eller skapa även kan äga saker digitalt.

Själva grunden i detta är blockkedjan. Det mest kända användningsområdet för blockkedjeteknik är kryptovaluta som till exempel bitcoin. Blockkedjan används för kryptovalutor för att hålla en publik logg av alla transaktioner. På senare år har även olika smarta kontrakt och så kallade NFT:s fått spridning. 

Om Web 3.0 får ett stort genomslag innebär det att allt fler applikationer och produkter flyttar över till blockkedjan.

Det skulle i praktiken betyda att det vore möjligt att flytta makten från stora plattformar till användarna. Eftersom de har en del i blockkedjan kan de också påverka hur den utvecklas. Ingen enskild makthavare ska kunna bestämma över utvecklingen och det ska finnas full transparens.

NFT:s en del av Web 3.0

Non Fungible Tokens, så kallade NFT:s är en annan del av det som kan bli ett framtida Web 3.0. Genom att koppla digitala objekt till blockkedjan skapas ett unikt objekt som inte kan kopieras. Det har sålts för stora belopp och ses av en del som en föraning om vad som komma skall. 

Men när kommer Web 3.0 att slå igenom och påverka våra vanliga liv?

Vi frågade Jonas Andersson Schwarz, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns Högskola.

“Jag kan se några genuina användningar av det här men de är inte så kommersiellt gångbara. Till exempel kan det handla om offentliga dokument som kan kopplas till blockkedjeteknik och därför inte kan tas bort eller förvanskas.”

“Det är svårt att säga men när webben kom så var det ju också extremt mycket trams som kom ut, som senare visade sig vara användbart.”

Han tror inte heller att utvecklingen kommer att bryta techjättarnas dominans. 

“Det man får tänka på är att Facebook och Google köper upp bolag på löpande band och redan har gett sig in i branschen. Jag tror inte att det kommer att bryta deras monopol alls”.

Läs mer