Sök

Kraven på Candy Crush-utvecklaren King kvarstår – ska betala 132 miljoner

KingMidasplayerspelbranschen

ebastian Knutsson på spelföretaget King, som har gjort det populära spelet Candy Crush Saga Bilden: Sebastian Knutsson Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den svenska spelutvecklaren King (eller Midasplayer som bolaget i Sverige egentligen heter) och Skatteverket har i flera år bråkat om ett skattetillägg på 132 miljoner kronor.

Nu väljer även förvaltningsrätten att gå på Skatteverkets linje. Beslutet innebär att spelutvecklaren ska betala hela skattetillägget på 132 miljoner kronor. Det rapporterar Di.se, med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Tvisten har sitt ursprung i att Skatteverket i början av 2017 krävde King på totalt 590 miljoner kronor i skatt och ett maximalt skattetillägg på 40 procent. Kravet gällde affärer som ägt rum under 2013 och 2014 där myndigheten ansåg att spelutvecklaren redovisat för låga intäkter i det svenska bolaget för att istället ta ut vinsten i ett bolag på Malta.

Skattetillägget kan ses som en slags straffavgift som beslutades av Skatteverket och det är alltså den avgiften som King har motsatt sig. Enligt Di.se hänvisar King till att koncernen genomgått en snabb expansion och att internprissättningsfrågorna har bedömts annorlunda av andra inblandade jurisdiktioner. King yrkade även på ersättning för kostnader i rätten på 2,6 miljoner kronor.

Men Förvaltningsrätten valde alltså att ge Skatteverkets rätt. Ett beslut som kan överklagas.

King förvärvades 2015 av den amerikanska speljätten Activision Blizzard.

Läs mer